Op de Collaboration Summit in Los Angeles heeft Cisco niet alleen Project Squared voorgesteld, maar ook de IX5000: het nieuwe topmodel in de 'immersive' Telepresence-oplossingen voor videoconferencing. Twee jaar is er aan gewerkt, volgens Rowan Trollope, general manager van de collaboration technology group binnen Cisco.

Met het nieuwe model komt Cisco naar eigen zeggen tegemoet aan een aantal klachten van (potentiële) klanten. "Het grootste probleem was dat je een aparte kamer moest installeren en speciaal inrichten voor Telepresence. Je moest voor aangepaste verlichting zorgen, de kablering aanpassen en in extra stroom voorzien. Die aanpassingen waren goed voor 2/3de van het totale kostenplaatje. Niet moeilijk dat het in veel gevallen daarom tot de boardroom beperkt bleef", zegt Trollope.

Die kosten vallen volledig weg bij de IX5000 die géén speciale aanpassingen aan de kamer meer nodig heeft. De nieuwe installatie is bovendien merkelijk zuiniger met energie - 1/3de minder stroomverbruik dan het vorige topmodel - en laat zich bovendien sneller installeren. "In 4 uur kan het al up-and-running zijn, terwijl we vroeger bij wijze van spreken een week nodig hadden", aldus Trollope.

Helft minder bandbreedte

De IX5000 is net geen 8 inch 'dik', en is heel wat lichter uitgevoerd. Het Telepresence-systeem voor 6 tot 18 personen telt drie beeldschermen met drie 4K-camera's, heeft 18 speakers en bewegingsdetectors. Wanneer iemand tijdens de meeting recht staat, zoomt de software het beeld automatisch uit, zodat de persoon toch in beeld blijft. Wanneer die persoon dan bijvoorbeeld ook aantekeningen op een whiteboard begint te maken, zal de IX5000 desgewenst daarop focussen en inzoomen.

Via de H.265-videocompressie verbruikt het systeem trouwens de helft minder bandbreedte dan het vorige model. "Je kan nu twee systemen kopen voor evenveel bandbreedte", grapte Trollope. Maar de boodschap is wel duidelijk: Cisco hoopt dat de high-end Telepresence-modellen niet alleen meer in de boardroom geïnstalleerd zullen worden. Tijdens de demo werd bijvoorbeeld ook benadrukt dat na een videoconferencing-sessie de Telepresence-opstelling met drie schermen ook gerust kan gebruikt worden om lokaal verder te werken en content op de schermen te tonen.

Op de Collaboration Summit in Los Angeles heeft Cisco niet alleen Project Squared voorgesteld, maar ook de IX5000: het nieuwe topmodel in de 'immersive' Telepresence-oplossingen voor videoconferencing. Twee jaar is er aan gewerkt, volgens Rowan Trollope, general manager van de collaboration technology group binnen Cisco.Met het nieuwe model komt Cisco naar eigen zeggen tegemoet aan een aantal klachten van (potentiële) klanten. "Het grootste probleem was dat je een aparte kamer moest installeren en speciaal inrichten voor Telepresence. Je moest voor aangepaste verlichting zorgen, de kablering aanpassen en in extra stroom voorzien. Die aanpassingen waren goed voor 2/3de van het totale kostenplaatje. Niet moeilijk dat het in veel gevallen daarom tot de boardroom beperkt bleef", zegt Trollope.Die kosten vallen volledig weg bij de IX5000 die géén speciale aanpassingen aan de kamer meer nodig heeft. De nieuwe installatie is bovendien merkelijk zuiniger met energie - 1/3de minder stroomverbruik dan het vorige topmodel - en laat zich bovendien sneller installeren. "In 4 uur kan het al up-and-running zijn, terwijl we vroeger bij wijze van spreken een week nodig hadden", aldus Trollope.Helft minder bandbreedteDe IX5000 is net geen 8 inch 'dik', en is heel wat lichter uitgevoerd. Het Telepresence-systeem voor 6 tot 18 personen telt drie beeldschermen met drie 4K-camera's, heeft 18 speakers en bewegingsdetectors. Wanneer iemand tijdens de meeting recht staat, zoomt de software het beeld automatisch uit, zodat de persoon toch in beeld blijft. Wanneer die persoon dan bijvoorbeeld ook aantekeningen op een whiteboard begint te maken, zal de IX5000 desgewenst daarop focussen en inzoomen.Via de H.265-videocompressie verbruikt het systeem trouwens de helft minder bandbreedte dan het vorige model. "Je kan nu twee systemen kopen voor evenveel bandbreedte", grapte Trollope. Maar de boodschap is wel duidelijk: Cisco hoopt dat de high-end Telepresence-modellen niet alleen meer in de boardroom geïnstalleerd zullen worden. Tijdens de demo werd bijvoorbeeld ook benadrukt dat na een videoconferencing-sessie de Telepresence-opstelling met drie schermen ook gerust kan gebruikt worden om lokaal verder te werken en content op de schermen te tonen.