Cisco stelt softwarematige ‘cloud’-router voor

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Blikvanger op de eerste dag van de Cisco Live conferentie in San Diego, is een router die volledig uit software bestaat en bedoeld is om cloud services in goede banen te leiden.

Blikvanger op de eerste dag van de Cisco Live conferentie in San Diego, is een router die volledig uit software bestaat en bedoeld is om cloud services in goede banen te leiden.

De ‘cloud services router’ (CSR) 1000v is een virtuele router die volledig uit software bestaat. De router is dus bedoeld om op een traditionele server te draaien van een cloud provider. De softwarerouter is voor bedrijven een manier om hun bedrijfsnetwerk verder door te trekken naar de cloud en er bijvoorbeeld voor te zorgen dat vpn’s ook door de wolken van start- tot eindpunt geraken – zelfs over publieke clouds. Zo kan een bedrijf er verzekerd van zijn dat van begin tot einde Cisco-apparatuur gebruikt wordt. “Maar ook een cloud service provider heeft er baat bij, want hij kan de virtuele router als een managed service gaan aanbieden volgens een ‘network-as-a-service’-model’, zegt Praveen Akkiraju, senior vp van de services routing technology group bij Cisco.

Cloud connected solution De router past binnen een breder concept waarop het netwerkbedrijf het label ‘cloud connected solution’ plakt. “Voor ons is dit de blauwdruk van een totaal nieuwe ‘enterprise wan’-architectuur”, zegt Akkiraju. Dat concept bestaat naast de cloud services router uit de nodige cloud connectors – zeg maar software die inhaakt op bestaande ‘integrated services routers’ (ISR) om de performantie van cloudapplicaties te verbeteren. Zo’n eerste cloud connector wordt een module om het unified computing system (UCS) in een ISR-router te kunnen draaien. Overigens is het de bedoeling dat ook externe partijen zo’n connectors gaan kunnen bouwen via open API’s.

WAN-optimalisatie

Ook nieuwe vormen van wan-optimalisatie laken deel uit van de cloud connected solution. Dat is ook nodig, want Cisco was in het jongste ‘Gartner magic quadrant ‘ voor wan-optimalisatie uit het felbegeerde ‘leaders’-vakje weggevallen. Nieuwigheden zijn onder meer de ‘application visibility and control’-technologie die cloud applications moet optimaliseren om problemen met onder meer latency te verhelpen. Ook interessant lijkt de AppNav-module voor Waas: het wan-optimalisatieplatform van Cisco. AppNav gaat aan de hand van policy’s bepalen welke Waas-modules voorrang krijgen.

De nieuwe portfolio is van belang voor dingen als cloudbursting, waarbij bedrijven in 10 minuten tijd zichzelf van extra capaciteit kunnen voorzien. Ook voor het makkelijker switchen tussen publieke en private clouds is de ‘cloud connected solution’ welgekomen. Met dit concept kan ook makkelijker in redundantie voorzien worden. De software detecteert onmiddellijk een uitgevallen verbinding naar de cloud en draait de cloudoplossing vervolgens automatisch verder op lokale infrastructuur.

De aankondiging van Cisco past helemaal binnen de trend naar ‘software defined networking’ (SDN) waar netwerkbedrijven op dit moment de mond van vol hebben en waarover we ongetwijfeld nog veel meer zullen horen tijdens de komende dagen van de Cisco-gebruikersconferentie in San Diego. Die laat overigens een recordopkomst noteren van 17.000 man.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content