Cisco trekt SDN over hele netwerk door

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Met een nieuwe ‘application policy infrastructure controller’ wil Cisco voortaan SDN-mogelijkheden bieden van het data center, over het wan tot het access-gedeelte.

Op de openingsdag van de Cisco Live gebruikersconferentie in Milaan waarop 7.000 man verwacht wordt, had het netwerkbedrijf traditiegetrouw een aantal aankondigingen in petto. Rode draad doorheen de aankondigingen is het ‘internet of everything’ waar het bedrijf zich wil op voorbereiden.

Om veeleisende applicaties op termijn nog op een performante manier tot bij de eindgebruiker te krijgen, dringt volgens Cisco een nieuwe benadering van het netwerk zich op. Alles draait daarbij om ‘programmability’, oftewel ‘software defined networking’ (SDN) mogelijkheden. Tot voor kort was SDN vooral aanwezig in het datacenter, maar Cisco is van plan om die functionaliteit nu door te trekken tot het ‘wide area network’ (wan) en de eigenlijke access-netwerken. “Het traditionele netwerkmodel met drie lagen volstaat niet voor het ‘internet of everything'”, zei Rob Lloyd (foto), Cisco-president van development en sales.

APIC

Concreet breidt het bedrijf de portfolio rond ‘application-centric infrastructure’ uit met een ‘application policy infrastructure controller’ (APIC) module om SDN-functies aan het wan- en access-gedeelte toe te voegen. “Die APIC is voor ons zoiets als een SDN++: de basis is de open SDN-standaard, maar we leveren extra’s daarbovenop”, aldus Lloyd. It-afdelingen kunnen via die APIC volledig inzicht krijgen in hun netwerken én een heleboel taken automatiseren waarvoor tot voorheen manueel programmeerwerk nodig was. “Dat we één policy kunnen pushen doorheen het hele netwerk, maakt dat de it-afdeling ook heel wat tijd kan vrijmaken voor andere zaken”, voegt Rob Soderberry, general manager van de enterprise networking group bij Cisco daar nog aan toe.

InterCloud

Daarnaast kondigde Cisco onder meer ook nog InterCloud aan: dat moet op een veilige manier allerlei clouds aan elkaar koppelen: zowel publieke, private als hybride clouds van pakweg BT, Microsoft (Windows Azure) of Amazon Web Services. Cisco legde er tijdens de presentatie de nadruk op dat er een breed ecosysteem rond APIC en InterCloud bestaat. Onder meer EMC, Citrix, NetApp, Rackspace, VCE en Zerto ondersteunen de technologie.

Zeus Kerravala van ZK Research denkt dat de echte impact van de aankondiging pas over enkele jaren te zien zal zijn. “De onderliggende complexiteit in de netwerken wordt via die APIC weggehaald. Vergelijk het met de html-code voor websites. Sinds de uitvinding van html is ook daar heel wat gesimplificeerd en wordt er veel met templates gewerkt”, zei Kerravala nog.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content