Clearwire komt met eerste ‘4G’-aanbod in België

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Clearwire zal als eerste netwerkoperator in België een commercieel 4G-netwerk lanceren. Nog voor het einde van dit jaar wordt een groot deel van de huidige pre-Wimax-sites van de operator geüpgrade naar de TD LTE-standaard. “Straks zullen we ook diensten met toegevoegde waarde koppelen aan ons aanbod.” Clearwire is een van oorsprong Amerikaanse Wimax-aanbieder die ook in ons land actief is, al besliste het moederhuis in 2009 om geen investeringen meer te doen in zijn Belgische filiaal. Enkele weken geleden nam TechMax, het telecombedrijf van ondernemer Max Heilbron, alle activa over van Clearwire België en dochter MAC Telecom, waaronder de mobiele licenties, de infrastructuur en 15.000 klanten. Naar Amerikaans voorbeeld verlaat nu ook Heilbron het Wimax-pad, om volop in te zetten op LTE, mobiele technologie van de vierde generatie. “Clearwire heeft in dit land een licentie voor het gebruik van de 3.5 GHz-frequentie”, aldus Heilbron. “Op die frequentie kan je ook 4G LTE aanbieden, we spreken dan over de TD LTE standaard, die de Chinese infrastructuurbouwer Datang momenteel aan het testen is in ons land. Datang heeft via de

Clearwire zal als eerste netwerkoperator in België een commercieel 4G-netwerk lanceren. Nog voor het einde van dit jaar wordt een groot deel van de huidige pre-Wimax-sites van de operator geüpgrade naar de TD LTE-standaard. “Straks zullen we ook diensten met toegevoegde waarde koppelen aan ons aanbod.”

Clearwire is een van oorsprong Amerikaanse Wimax-aanbieder die ook in ons land actief is, al besliste het moederhuis in 2009 om geen investeringen meer te doen in zijn Belgische filiaal. Enkele weken geleden nam TechMax, het telecombedrijf van ondernemer Max Heilbron, alle activa over van Clearwire België en dochter MAC Telecom, waaronder de mobiele licenties, de infrastructuur en 15.000 klanten. Naar Amerikaans voorbeeld verlaat nu ook Heilbron het Wimax-pad, om volop in te zetten op LTE, mobiele technologie van de vierde generatie.

“Clearwire heeft in dit land een licentie voor het gebruik van de 3.5 GHz-frequentie”, aldus Heilbron. “Op die frequentie kan je ook 4G LTE aanbieden, we spreken dan over de TD LTE standaard, die de Chinese infrastructuurbouwer Datang momenteel aan het testen is in ons land. Datang heeft via de managementvennootschap BUCD zelf een licentie aangekocht voor de 2.6 GHz-frequentie, wij gaan het over het ‘goedkopere’ 3.5 GHz-spectrum organiseren.”

Clearwire beschikt momenteel over 130 operationele antennes in België, en er zijn nog eens 170 locaties waar er een contract ondertekend is met de eigenaar van de site, maar de antennes nog geïnstalleerd moeten worden. Momenteel is de aanbieder actief in Leuven, Brussel, Halle, Aalst, Vilvoorde en Gent, en kan hij in totaal 1,2 miljoen Belgen bereiken. “Wat de dekking betreft, willen we zo snel mogelijk naar 40 procent van de Belgen gaan”, gaat Heilbron verder. “Een volledig nationale roll out zou ons momenteel te veel tijd en geld kosten.”

Voip-aanbieder 3StarsNet, dat andere bedrijf van Heilbron, test momenteel de TD-LTE infrastructuur van Datang op vier verschillende sites in België, één in Wallonië, en drie in Brussel. De site in Bergen is overigens al volledig operationeel. Datang gaat straks met een andere partij (allicht China Mobile) TD LTE uitrollen in ons land over de populaire 2.6 GHz-frequentie.

Wordt de samenwerking tussen 3Starsnet en Datang dan stopgezet? Of vinden de Chinezen het niet erg dat er plots een extra aanbieder van TD LTE bijkomt op de Belgische markt? “Datang is een hardwareleverancier”, klinkt het nog, “en als dat bedrijf hardware kan verkopen aan Clearwire voor de 3.5 GHz frequentie, dan gaat het dat zeker niet laten. Overigens zou Datang onze sites kunnen gebruiken om het eigen netwerk uit te rollen.”

“Wat dat betreft staat de deur open. Ofwel komt er een joint venture tussen Datang en Clearwire (of tussen een andere speler en Clearwire), ofwel betreden we volledig zelfstandig de markt. We werken nu al samen met Datang op de testsites, dus de contacten zijn goed. Maar ongeacht of we nu een partnership aangaan of niet: Clearwire gaat sowieso 4G-diensten aanbieden in België. En net zoals bij Belgacom en bij Telenet, die het over koper en coax doen, zullen wij straks diensten met toegevoegde waarde aanbieden over 4G.”

Datang is natuurlijk geen operator zoals Proximus of China Mobile, maar een infrastructuurleverancier. Het bedrijf heeft sowieso nog een partner nodig om echt actief te kunnen worden in ons land. “Dat klopt, en opnieuw: onze deur staat open. Neem nu nog dat Datang straks gaat samenwerken met een Chinese operator à la China Mobile, dan nog zal het bedrijf lokale expertise nodig hebben, anders kan je geen zaken doen.”

“Ook de time to market is belangrijk. Datang wil zijn licentie commercieel exploiteren, maar heeft nog geen antennesites. De onderneming kan dan zeggen: we nemen de testsites die er vandaag al zijn en we converteren ze naar commerciële sites, of we verdiepen de samenwerking met 3StarsNet en met Clearwire, en we bereiken meteen 10 procent van de Belgische bevolking.”

Toestellen

Als Clearwire nog voor het einde van dit jaar een commercieel 4G-netwerk wil uitrollen, heeft het wel een probleem: er zijn immers nog geen toestellen op de markt die de TD LTE standaard ondersteunen over de 3.5 GHz-frequentie, of toch? “Smartphones zijn er nog niet, dat klopt, maar die komen er snel, want er zijn al heel wat bedrijven bezig met TD LTE over 3.5. In de VS bijvoorbeeld, gaat Sprint samen met Clearwire hetzelfde doen als wij in België.”

“Toegegeven, het 2.6-spectrum wordt flink gehyped, en er zullen allicht meer toestellen op de markt komen die compatibel zijn met 2.6, maar er zijn intussen zoveel spelers die beseffen dat er een goede businesscase zit in het converteren van Wimax naar TD LTE, in Frankrijk, in Duitsland, in de VS, dat de toestellen sowieso zullen volgen. De smartphones zijn misschien nog niet voor het einde van dit jaar, maar begin 2013 zal je ze zeker zien opduiken.”

“Huawei heeft trouwens al devices die 3.5-compatibel zijn”, besluit de ondernemer, “ik denk bijvoorbeeld aan een reeks dongles voor je laptop, of aan draadloze modems voor het stopcontact. Wanneer wij lanceren, zal je meteen een usb-stick op de kop kunnen tikken voor je laptop, waarna je aan vdsl-snelheden kan surfen op je draagbare toestel. Ik maak me sterk dat daar tegen 2013 ook tablets en smartphones bij komen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content