De Amerikaanse netwerkoperator Clearwire, die een van de eerste bedrijven was met een wimax-netwerk, bouwt nu een nieuw netwerk uit op basis van het concurrerende LTE.

De draadloze technologie wimax werd ooit beschouwd als de beste technologie voor snellere mobiele datanetwerken van de volgende generatie. Bedrijven als Intel en Nokia zetten er destijds hun volle gewicht achter. Maar wimax kwam eigenlijk nooit echt van de grond, zeker niet toen de verzamelde telecomwereld richting een nieuwe mobiele technologie van de vierde generatie bewoog: LTE. Dat was eenvoudiger omdat die voortborduurt op de telecomstandaarden van gsm, umts en hspa.

Met de stap van Clearwire naar LTE lijkt het lot voor wimax bezegeld. Het bedrijf kiest ervoor 600 miljoen dollar op tafel te leggen om zijn netwerk 'LTE-ready' te maken. Het volgt zo concurrenten als Verizon Wireless, AT&T en LightSquared.

Clearwire was ooit erg actief een rist grotere steden in België met een soort 'pre-wimax'-aanbod, maar trok in 2009 de stekker uit de investeringen in het Belgische filiaal. Opmerkelijk is ook dat bij de recente veilingen van de mobiele licenties in ons land ook een wimax-licentie geveild werd. GridMax, een initiatief van Eric Smekens en Willy Duric, haalde die licentie binnen. Ze willen in en rond Bouillon nog voor eind dit jaar wimax-diensten gaan aanbieden.

De Amerikaanse netwerkoperator Clearwire, die een van de eerste bedrijven was met een wimax-netwerk, bouwt nu een nieuw netwerk uit op basis van het concurrerende LTE. De draadloze technologie wimax werd ooit beschouwd als de beste technologie voor snellere mobiele datanetwerken van de volgende generatie. Bedrijven als Intel en Nokia zetten er destijds hun volle gewicht achter. Maar wimax kwam eigenlijk nooit echt van de grond, zeker niet toen de verzamelde telecomwereld richting een nieuwe mobiele technologie van de vierde generatie bewoog: LTE. Dat was eenvoudiger omdat die voortborduurt op de telecomstandaarden van gsm, umts en hspa. Met de stap van Clearwire naar LTE lijkt het lot voor wimax bezegeld. Het bedrijf kiest ervoor 600 miljoen dollar op tafel te leggen om zijn netwerk 'LTE-ready' te maken. Het volgt zo concurrenten als Verizon Wireless, AT&T en LightSquared. Clearwire was ooit erg actief een rist grotere steden in België met een soort 'pre-wimax'-aanbod, maar trok in 2009 de stekker uit de investeringen in het Belgische filiaal. Opmerkelijk is ook dat bij de recente veilingen van de mobiele licenties in ons land ook een wimax-licentie geveild werd. GridMax, een initiatief van Eric Smekens en Willy Duric, haalde die licentie binnen. Ze willen in en rond Bouillon nog voor eind dit jaar wimax-diensten gaan aanbieden.