De introductie van cloud computing voorkomt heel wat CO2 uitstoot en biedt besparingen op energiekosten, aldus een studie rond het gebruik van de cloud in grote bedrijven.

Een studie in het kader van het Carbon Disclosure Project (een organisatie die informatie over de uitstoot van broeikasgassen van meer dan 3.000 bedrijven wereldwijd verzamelt) bij 11 grote bedrijven, stelt dat afhankelijk van welke cloud-aanpak wordt gekozen, zo'n 25 tot 30.000 ton CO2 uitstoot op 5 jaar tijd kan worden bespaard. Voorts zou dit de total cost of ownership op 5 jaar tijd schommelen tussen 12,3 à 20 miljoen dollar, tegen 24,6 miljoen voor een volledig eigen ict. De cijfers gelden voor een hypothetisch bedrijf met een jaaromzet van 10 miljard dollar (en een synthese van de kenmerken van de elf onderzochte bedrijven).

Geëxtrapoleerd naar de zowat 2.600 wereldbedrijven met een zakencijfer van meer dan 1 miljard dollar in de VS, zou cloud computing 824 miljoen dollar besparingen op energiekosten meebrengen, stijgend tot 12,3 miljard dollar in 2020. De vermindering in CO2-uitstoot voor die bedrijven in 2011 zou 5,7 miljoen ton bedragen en tegen 2020 jaarlijks 85,7 miljoen ton bedragen.

De studie gaat uit van een aantal kostenveronderstellingen en houdt voor de milieu- en energieaspecten rekening met factoren als aantal servers, hun stroomverbruik (afhankelijk van de mate van gebruik) , hoe efficiënt het stroomverbruik van het gehele datacenter is, ... De studie - uitgevoerd door Verdantix en gefinancierd door AT&T (als clouddiensten leverancier) - is getiteld 'Cloud computing - the IT solution for the 21st century' en biedt meer informatie over de methodiek en de contacteerde bedrijven. Allicht kunnen de cijfers nog beter uitvallen, aangezien geen rekening werd gehouden met remote/thuiswerken, dat waarschijnlijk door het cloudgebeuren nog aan belangstelling zal winnen en zelf ook besparingen oplevert.

De introductie van cloud computing voorkomt heel wat CO2 uitstoot en biedt besparingen op energiekosten, aldus een studie rond het gebruik van de cloud in grote bedrijven. Een studie in het kader van het Carbon Disclosure Project (een organisatie die informatie over de uitstoot van broeikasgassen van meer dan 3.000 bedrijven wereldwijd verzamelt) bij 11 grote bedrijven, stelt dat afhankelijk van welke cloud-aanpak wordt gekozen, zo'n 25 tot 30.000 ton CO2 uitstoot op 5 jaar tijd kan worden bespaard. Voorts zou dit de total cost of ownership op 5 jaar tijd schommelen tussen 12,3 à 20 miljoen dollar, tegen 24,6 miljoen voor een volledig eigen ict. De cijfers gelden voor een hypothetisch bedrijf met een jaaromzet van 10 miljard dollar (en een synthese van de kenmerken van de elf onderzochte bedrijven). Geëxtrapoleerd naar de zowat 2.600 wereldbedrijven met een zakencijfer van meer dan 1 miljard dollar in de VS, zou cloud computing 824 miljoen dollar besparingen op energiekosten meebrengen, stijgend tot 12,3 miljard dollar in 2020. De vermindering in CO2-uitstoot voor die bedrijven in 2011 zou 5,7 miljoen ton bedragen en tegen 2020 jaarlijks 85,7 miljoen ton bedragen. De studie gaat uit van een aantal kostenveronderstellingen en houdt voor de milieu- en energieaspecten rekening met factoren als aantal servers, hun stroomverbruik (afhankelijk van de mate van gebruik) , hoe efficiënt het stroomverbruik van het gehele datacenter is, ... De studie - uitgevoerd door Verdantix en gefinancierd door AT&T (als clouddiensten leverancier) - is getiteld 'Cloud computing - the IT solution for the 21st century' en biedt meer informatie over de methodiek en de contacteerde bedrijven. Allicht kunnen de cijfers nog beter uitvallen, aangezien geen rekening werd gehouden met remote/thuiswerken, dat waarschijnlijk door het cloudgebeuren nog aan belangstelling zal winnen en zelf ook besparingen oplevert.