Datacenters hoeven niet zo nodig te draaien op zonne-energie of gekoeld te worden met zeewater, er zijn ook andere manieren om energie te besparen. De software van de Gentse start-up Cluttr bijvoorbeeld, kan helpen met de optimalisatie van het energieverbruik.

Cluttr bouwt software die het energieverbruik in datacenters monitort, analyseert en optimaliseert. "In mensentaal schakelt onze tool machines uit wanneer ze niet hoeven te werken, om er op die manier voor te zorgen dat er in dal-momenten energie kan bespaard worden", zegt medeoprichter en ingenieur in de computerwetenschappen Frederik Van Hecke.

De software van Cluttr beheert het stroomverbruik van een datacenter in real time, en wanneer de servers minder zwaar belast worden - in het midden van de nacht bijvoorbeeld - wordt het verbruik een trapje lager gezet. En wanneer de machines terug op volle kracht moeten draaien, brengt de tool de energieconsumptie terug naar zijn normale niveau.

De hoeveelheid energie (en dus geld) die kan bespaard worden, hangt een beetje af van het werk dat de servers moeten verzetten. "Maar gemiddeld kan je zeggen Cluttr zorgt voor besparingen van 20 tot 40 procent", aldus nog Van Hecke. "In Europa kan je dan spreken over tussen de 250 en 500 euro per server per jaar. Voor onze klanten zullen we sowieso een audit doen om na te kunnen gaan hoeveel ze potentieel zouden kunnen aftrekken van hun energiekosten."

Intussen zijn er wel meerdere bedrijfjes die focussen op energieverbruik, wat maakt Cluttr uniek? "De meeste van onze concurrenten houden zich bezig met power usage effectiveness-metingen, zonder meer. De virtual appliance die wij uitrollen bij onze klanten, gaat wel een stapje verder en voert automatisch aanpassingen door. Dat is toch redelijk uniek."

De softlaunch van Cluttr's software is voorzien voor in september, momenteel wordt de private beta getest door een aantal potentiële klanten. De start-up mikt op grote bedrijven die heel wat infrastructuur onder dak hebben, en op service providers die grote datacenters uitbaten voor hun klanten. Klanten moeten een maandelijkse bijdrage betalen op basis van het aantal servers in hun datacenter. "De prijs wordt in feite bepaald op basis van de besparingen die we kunnen doorvoeren", klinkt het nog.

Paspoort

Naam: Cluttr, www.cluttr.be Zetel: GentJaar van oprichting: 2012 Aantal personeelsleden: 2 personen Financiering: eigen middelen, financiering van het IBBT en een IWT-subsidie, samen goed voor minstens 100.000 euro

Datacenters hoeven niet zo nodig te draaien op zonne-energie of gekoeld te worden met zeewater, er zijn ook andere manieren om energie te besparen. De software van de Gentse start-up Cluttr bijvoorbeeld, kan helpen met de optimalisatie van het energieverbruik. Cluttr bouwt software die het energieverbruik in datacenters monitort, analyseert en optimaliseert. "In mensentaal schakelt onze tool machines uit wanneer ze niet hoeven te werken, om er op die manier voor te zorgen dat er in dal-momenten energie kan bespaard worden", zegt medeoprichter en ingenieur in de computerwetenschappen Frederik Van Hecke. De software van Cluttr beheert het stroomverbruik van een datacenter in real time, en wanneer de servers minder zwaar belast worden - in het midden van de nacht bijvoorbeeld - wordt het verbruik een trapje lager gezet. En wanneer de machines terug op volle kracht moeten draaien, brengt de tool de energieconsumptie terug naar zijn normale niveau. De hoeveelheid energie (en dus geld) die kan bespaard worden, hangt een beetje af van het werk dat de servers moeten verzetten. "Maar gemiddeld kan je zeggen Cluttr zorgt voor besparingen van 20 tot 40 procent", aldus nog Van Hecke. "In Europa kan je dan spreken over tussen de 250 en 500 euro per server per jaar. Voor onze klanten zullen we sowieso een audit doen om na te kunnen gaan hoeveel ze potentieel zouden kunnen aftrekken van hun energiekosten." Intussen zijn er wel meerdere bedrijfjes die focussen op energieverbruik, wat maakt Cluttr uniek? "De meeste van onze concurrenten houden zich bezig met power usage effectiveness-metingen, zonder meer. De virtual appliance die wij uitrollen bij onze klanten, gaat wel een stapje verder en voert automatisch aanpassingen door. Dat is toch redelijk uniek." De softlaunch van Cluttr's software is voorzien voor in september, momenteel wordt de private beta getest door een aantal potentiële klanten. De start-up mikt op grote bedrijven die heel wat infrastructuur onder dak hebben, en op service providers die grote datacenters uitbaten voor hun klanten. Klanten moeten een maandelijkse bijdrage betalen op basis van het aantal servers in hun datacenter. "De prijs wordt in feite bepaald op basis van de besparingen die we kunnen doorvoeren", klinkt het nog. PaspoortNaam: Cluttr, www.cluttr.be Zetel: GentJaar van oprichting: 2012 Aantal personeelsleden: 2 personen Financiering: eigen middelen, financiering van het IBBT en een IWT-subsidie, samen goed voor minstens 100.000 euro