Cognos versterkt zijn aanbod van financial performance management nog verder met het Amerikaanse Applix. Het heeft daarvoor zowat vijf maal de omzet van de firma veil.

De overname kost Cognos 339 miljoen dollar in contanten. Dat is ongeveer 5 keer de jaaromzet van Applix (61,2 miljoen dollar). Duur, zo zeggen analisten, maar te rechtvaardigen door de complementariteit met de Cognos-oplossingen, de beperkte integratierisico's en de quasi afwezigheid van andere overnamekandidaten. Dit jaar kocht concurrent Business Objects echter Cartesis, dat heel wat groter is dan Applix, voor ongeveer dezelfde prijs.

Applix, dat al sinds 1983 bestaat, vertoont niettemin een mooie groei, jaar-op-jaar 45 procent. Het bedrijf heeft meer dan 3000 klanten wereldwijd. Applix is, behalve in Massachussetts, aanwezig in Nederland, Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, Australië, Hong Kong en Japan. Er werken 200 mensen.

Analisten noemen de overname ook een goede zet van Cognos in de strijd om onafhankelijk te blijven. Het Canadese bedrijf werd al vaker genoemd als doelwit van it-reuzen die zich op de groeiende performance managementmarkt wilden storten.

Cognos versterkt zijn aanbod van financial performance management nog verder met het Amerikaanse Applix. Het heeft daarvoor zowat vijf maal de omzet van de firma veil. De overname kost Cognos 339 miljoen dollar in contanten. Dat is ongeveer 5 keer de jaaromzet van Applix (61,2 miljoen dollar). Duur, zo zeggen analisten, maar te rechtvaardigen door de complementariteit met de Cognos-oplossingen, de beperkte integratierisico's en de quasi afwezigheid van andere overnamekandidaten. Dit jaar kocht concurrent Business Objects echter Cartesis, dat heel wat groter is dan Applix, voor ongeveer dezelfde prijs. Applix, dat al sinds 1983 bestaat, vertoont niettemin een mooie groei, jaar-op-jaar 45 procent. Het bedrijf heeft meer dan 3000 klanten wereldwijd. Applix is, behalve in Massachussetts, aanwezig in Nederland, Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, Australië, Hong Kong en Japan. Er werken 200 mensen. Analisten noemen de overname ook een goede zet van Cognos in de strijd om onafhankelijk te blijven. Het Canadese bedrijf werd al vaker genoemd als doelwit van it-reuzen die zich op de groeiende performance managementmarkt wilden storten.