De sociale netwerksite Facebook heeft een collectieve klacht wegens schending van het privéleven aan de broek. Dat hebben advocaten van een groep Amerikaanse internetgebruikers aangekondigd. Volgens hen riskeert het Amerikaanse internetbedrijf, dat sinds vrijdag op de beurs genoteerd is, een schadevergoeding van 15 miljard dollar te moeten betalen.

De klacht werd ingediend bij een federale rechtbank in San José, in Californië in het westen van de Verenigde Staten. De klacht komt er na de "onthulling in september 2011 dat Facebook illegaal het surfgedrag van zijn gebruikers op internet volgt, zelfs wanneer ze niet meer op de site ingelogd zijn".

De advocaten melden dat de procedure 21 dossiers verzamelt, die tussen 2011 en begin 2012 in een tiental staten ingediend zijn. Door de wetgeving op afluistering kan het zijn dat de site een vergoeding van 100 dollar per inbreuk aan iedere gebruiker moet betalen, met een maximum van 10.000 dollar, aldus de advocaten.

"Zelfs als de daden waarvan Facebook beschuldigd wordt een kleine inbreuk op de wetgeving op afluistering per gebruiker vertegenwoordigt, impliceert dat een schadevergoeding van meer van 15 miljard dollar." Facebook zelf kon door persagentschap AFP niet bereikt worden voor commentaar.

Bron: Belga

De sociale netwerksite Facebook heeft een collectieve klacht wegens schending van het privéleven aan de broek. Dat hebben advocaten van een groep Amerikaanse internetgebruikers aangekondigd. Volgens hen riskeert het Amerikaanse internetbedrijf, dat sinds vrijdag op de beurs genoteerd is, een schadevergoeding van 15 miljard dollar te moeten betalen. De klacht werd ingediend bij een federale rechtbank in San José, in Californië in het westen van de Verenigde Staten. De klacht komt er na de "onthulling in september 2011 dat Facebook illegaal het surfgedrag van zijn gebruikers op internet volgt, zelfs wanneer ze niet meer op de site ingelogd zijn". De advocaten melden dat de procedure 21 dossiers verzamelt, die tussen 2011 en begin 2012 in een tiental staten ingediend zijn. Door de wetgeving op afluistering kan het zijn dat de site een vergoeding van 100 dollar per inbreuk aan iedere gebruiker moet betalen, met een maximum van 10.000 dollar, aldus de advocaten. "Zelfs als de daden waarvan Facebook beschuldigd wordt een kleine inbreuk op de wetgeving op afluistering per gebruiker vertegenwoordigt, impliceert dat een schadevergoeding van meer van 15 miljard dollar." Facebook zelf kon door persagentschap AFP niet bereikt worden voor commentaar. Bron: Belga