Webhoster Combell biedt als eerste bedrijf ter wereld de mogelijkheid om een eigen domeinextensie te preregistreren. In theorie zou Vlaams minister president Kris Peeters dus meteen de extensie .vla kunnen registreren, of de familie Peeters .peeters.

Het hostingbedrijf van Jonas Dhaenens speelt hiermee in op een recente beslissing van Icann, de instantie die wereldwijd het DNS-systeem beheert, om de regels rond het toekennen van domeinnamen te versoepelen.

In het verleden ontstonden er naast de traditionele landencodes (.be, .fr) ook regelmatig andere extensies zoals .biz, .museum of .info. Toch duurde het meestal jaren voor dat Icann deze 'top level domains' (TLD's) definitief goedkeurde, en moest elk dossier aan een strikte voorwaardenset voldoen.

Op de laatste Icann-meeting in Parijs werd echter beslist om de regels voor domeinextensies te versoepelen. Dat betekent dus dat iedereen eigenlijk een domeinextensie kan aanvragen. Parijs overweegt intussen al om .paris te laten registreren, New York droomt van .nyc.

"Ongetwijfeld hebben ook heel wat bedrijven interesse in een eigen domeinnaam, maar dat gaan ze om voor de hand liggende redenen niet publiekelijk bekend maken", zegt Tom De Bast, Business Developer bij Combell. "Icann heeft wel laten verstaan dat de prijs voor een eigen extensie minstens 100.000 euro zal bedragen, dus zal het zeker niet voor iedereen weggelegd zijn."

De preregistratieronde opent natuurlijk ook nieuwe commerciële perspectieven voor Combell, dat nu al de tweede grootste registratieagent van domeinnamen is in België. Volgens DNS.be, de organisatie die de TLD .be beheert, heeft Combell 4,4% van de Belgische markt in handen (goed voor 60.000 domeinnamen), na het Franse OVH (6,9%).

"Dat Combell nu een lijstje gaat aanleggen van geïnteresseerden die een aanvraag zouden willen indienen, lijkt mij nochtans zeer voorbarig op een ogenblik dat er nog geen regels bekend zijn", zegt topman Marc Van Wesemael van DNS.be. "Waarom niet even wachten tot je een beter overwogen beslissing kan nemen?"

"De catch voor Combell is uiteraard dat de webhoster een lijst wil aanleggen van geïnteresseerde partijen die hij op het ogenblik van de publicatie van de regels opnieuw kan contacteren, om dan over te gaan tot een concreet dossier. In elk geval kan Combell tot aan de publicatie zelf ook niets doen."

Verder wijst Van Wesemael ook op het feit dat het zeker geen uitgemaakte zaak is dat een nieuwe open TLD economisch haalbaar is. "Het opzetten en 'runnen' van een TLD, die dan ook nog eens goed beveiligd en robuust moet zijn, is een erg dure aangelegenheid", gaat Van Wesemael verder. "In de meeste gevallen zal de kostprijs gewoon te hoog zijn."

Webhoster Combell biedt als eerste bedrijf ter wereld de mogelijkheid om een eigen domeinextensie te preregistreren. In theorie zou Vlaams minister president Kris Peeters dus meteen de extensie .vla kunnen registreren, of de familie Peeters .peeters. Het hostingbedrijf van Jonas Dhaenens speelt hiermee in op een recente beslissing van Icann, de instantie die wereldwijd het DNS-systeem beheert, om de regels rond het toekennen van domeinnamen te versoepelen. In het verleden ontstonden er naast de traditionele landencodes (.be, .fr) ook regelmatig andere extensies zoals .biz, .museum of .info. Toch duurde het meestal jaren voor dat Icann deze 'top level domains' (TLD's) definitief goedkeurde, en moest elk dossier aan een strikte voorwaardenset voldoen. Op de laatste Icann-meeting in Parijs werd echter beslist om de regels voor domeinextensies te versoepelen. Dat betekent dus dat iedereen eigenlijk een domeinextensie kan aanvragen. Parijs overweegt intussen al om .paris te laten registreren, New York droomt van .nyc. "Ongetwijfeld hebben ook heel wat bedrijven interesse in een eigen domeinnaam, maar dat gaan ze om voor de hand liggende redenen niet publiekelijk bekend maken", zegt Tom De Bast, Business Developer bij Combell. "Icann heeft wel laten verstaan dat de prijs voor een eigen extensie minstens 100.000 euro zal bedragen, dus zal het zeker niet voor iedereen weggelegd zijn." De preregistratieronde opent natuurlijk ook nieuwe commerciële perspectieven voor Combell, dat nu al de tweede grootste registratieagent van domeinnamen is in België. Volgens DNS.be, de organisatie die de TLD .be beheert, heeft Combell 4,4% van de Belgische markt in handen (goed voor 60.000 domeinnamen), na het Franse OVH (6,9%). "Dat Combell nu een lijstje gaat aanleggen van geïnteresseerden die een aanvraag zouden willen indienen, lijkt mij nochtans zeer voorbarig op een ogenblik dat er nog geen regels bekend zijn", zegt topman Marc Van Wesemael van DNS.be. "Waarom niet even wachten tot je een beter overwogen beslissing kan nemen?" "De catch voor Combell is uiteraard dat de webhoster een lijst wil aanleggen van geïnteresseerde partijen die hij op het ogenblik van de publicatie van de regels opnieuw kan contacteren, om dan over te gaan tot een concreet dossier. In elk geval kan Combell tot aan de publicatie zelf ook niets doen." Verder wijst Van Wesemael ook op het feit dat het zeker geen uitgemaakte zaak is dat een nieuwe open TLD economisch haalbaar is. "Het opzetten en 'runnen' van een TLD, die dan ook nog eens goed beveiligd en robuust moet zijn, is een erg dure aangelegenheid", gaat Van Wesemael verder. "In de meeste gevallen zal de kostprijs gewoon te hoog zijn."