Jack Tramiel, bekend van Commodore en Atari, is overleden op 83-jarige leeftijd.

Jack Tramiel, geboren als Jacek Trzmiel in Polen in 1928, overleefde het concentratiekamp Auschwitz en een later werkkamp om in 1947 naar de VS te emigreren. Na een korte carrière in het leger, startte hij in 1953 een bedrijf dat eerst schrijfmachines en vervolgens rekenmachines produceerde en onderhield. Vanaf 1955 werd dat Commodore Business Machines, het bedrijf waar hij grote faam verwierf als producent van de Commodore PET (Personal Electronic Transactor). Ontwikkeld door Chuck Peddle, startte de PET, samen met de Apple II en de Radio Shack/Tandy TRS-80 Model 1, in de jaren zeventig de microcomputerrevolutie die computers binnen het bereik van letterlijk iedereen bracht.

Vervolgens scoorde Tramiel nog tweemaal uitzonderlijk goed, met de Commodore VIC-20 en de C64 (de best verkochte huiscomputer aller tijden). Tramiel deed hierrond de uitspraak: "We need to build computers for the masses, not the classes." Hij maakte hierbij telkens gebruik van een processor van MOS Technology (een bedrijf in eigendom van Commodore en producent van de 6502 - de processor in de Apple II, evenals de vroege Commodore en Atari huiscomputers).

Atari In 1984 nam Jack Tramiel ontslag bij Commodore, om kort daarop een nieuw bedrijf te starten, Tramel Technology. Nog datzelfde jaar nam dat bedrijf de Atari huiscomputerafdeling van Warner Communications over en herdoopte zich in Atari Corporation, klaar voor een tweede succesverhaal.

Met de Atari ST-series (520ST en in het bijzonder de 1040ST) op basis van de Motorola 68000-processorfamilie, creëerde hij een uiterst populaire serie microcomputers, die als 'the poor man's Macintosh'bij het grote publiek elementen als een grafische gebruikersinterface (DR's GEM), muis en dies meer introduceerde. Dank zij de ingebouwde MIDI-interface was de serie ook heel populair bij wie met digitale muziekcreatie en bewerking bezig was.

Atari probeerde vervolgens ook de overstap te maken naar de 'workstation'-markt, met de 68030-gesteunde TT, evenals de mobiele markt, met de Lynx spelletjesmachine, maar beide pogingen faalden om verschillende redenen.

Met Jack Tramiel verdwijnt een pionier uit de geschiedenis van de microcomputer, wiens impact in de beginjaren minstens gelijk, zoniet groter was dan iconen als Steve Jobs.

Jack Tramiel, bekend van Commodore en Atari, is overleden op 83-jarige leeftijd. Jack Tramiel, geboren als Jacek Trzmiel in Polen in 1928, overleefde het concentratiekamp Auschwitz en een later werkkamp om in 1947 naar de VS te emigreren. Na een korte carrière in het leger, startte hij in 1953 een bedrijf dat eerst schrijfmachines en vervolgens rekenmachines produceerde en onderhield. Vanaf 1955 werd dat Commodore Business Machines, het bedrijf waar hij grote faam verwierf als producent van de Commodore PET (Personal Electronic Transactor). Ontwikkeld door Chuck Peddle, startte de PET, samen met de Apple II en de Radio Shack/Tandy TRS-80 Model 1, in de jaren zeventig de microcomputerrevolutie die computers binnen het bereik van letterlijk iedereen bracht. Vervolgens scoorde Tramiel nog tweemaal uitzonderlijk goed, met de Commodore VIC-20 en de C64 (de best verkochte huiscomputer aller tijden). Tramiel deed hierrond de uitspraak: "We need to build computers for the masses, not the classes." Hij maakte hierbij telkens gebruik van een processor van MOS Technology (een bedrijf in eigendom van Commodore en producent van de 6502 - de processor in de Apple II, evenals de vroege Commodore en Atari huiscomputers). Atari In 1984 nam Jack Tramiel ontslag bij Commodore, om kort daarop een nieuw bedrijf te starten, Tramel Technology. Nog datzelfde jaar nam dat bedrijf de Atari huiscomputerafdeling van Warner Communications over en herdoopte zich in Atari Corporation, klaar voor een tweede succesverhaal. Met de Atari ST-series (520ST en in het bijzonder de 1040ST) op basis van de Motorola 68000-processorfamilie, creëerde hij een uiterst populaire serie microcomputers, die als 'the poor man's Macintosh'bij het grote publiek elementen als een grafische gebruikersinterface (DR's GEM), muis en dies meer introduceerde. Dank zij de ingebouwde MIDI-interface was de serie ook heel populair bij wie met digitale muziekcreatie en bewerking bezig was. Atari probeerde vervolgens ook de overstap te maken naar de 'workstation'-markt, met de 68030-gesteunde TT, evenals de mobiele markt, met de Lynx spelletjesmachine, maar beide pogingen faalden om verschillende redenen. Met Jack Tramiel verdwijnt een pionier uit de geschiedenis van de microcomputer, wiens impact in de beginjaren minstens gelijk, zoniet groter was dan iconen als Steve Jobs.