De Computer Crime Unit (CCU) van de federale gerechtelijke politie Brussel heeft een groep internetpiraten opgerold die illegale films, series en albums van voornamelijk Belgische auteurs en muzikanten op het internet plaatsten.

De politie viel binnen bij leden van een zogenaamde "release groep", georganiseerde piraten die als doel hebben zo snel mogelijk nieuwe films, series, muziekalbums, games en software te bemachtigen, bij voorkeur vóór de officiële release. Vervolgens worden deze illegale bestanden verdeeld onder hun leden en daarna op het internet verspreid via nieuwsgroepen, peer-to-peer netwerken, websites en fora. Het politie-onderzoek leidde tot meerdere huiszoekingen bij de kopstukken van de organisatie en hun meest actieve uploaders.

De BAF voerde sinds begin 2008 onderzoek naar de interne werking en de voornaamste leden van de groep en diende klacht in bij de politie. Op hun website trof men naast de laatste nieuwe Amerikaanse films, series en albums vooral lokale inhoud aan, zoals albums van Zornik, Regi en dEUS, en films als "Ben X", "Vermist", "Firmin" en "Man zkt Vrouw".

Tevens beschikten piraten volgens de BAF over een aparte server waar de allerlaatste afleveringen van series als "Sara", "Matroesjka's" en "Flikken" konden worden gedownload, soms nog vóór de afleveringen op tv uitgezonden werden. De beelden werden volgens de BAF bekomen via de video on demand-diensten van de Belgische tv-zenders.

"Deze zaak is een belangrijk precedent in onze strijd tegen online piraterij van Belgische films, tv-series en muziek. Dankzij deze actie hebben we de groep in een vroeg stadium een halt toegeroepen. Momenteel waren de leden nog enkel op lokaal vlak actief, maar uit het onderzoek bleek duidelijk dat ze toenadering zochten tot de grotere, internationale groepen", aldus Didier Bailly, voorzitter van de BAF.

Bron: Belga

De Computer Crime Unit (CCU) van de federale gerechtelijke politie Brussel heeft een groep internetpiraten opgerold die illegale films, series en albums van voornamelijk Belgische auteurs en muzikanten op het internet plaatsten. De politie viel binnen bij leden van een zogenaamde "release groep", georganiseerde piraten die als doel hebben zo snel mogelijk nieuwe films, series, muziekalbums, games en software te bemachtigen, bij voorkeur vóór de officiële release. Vervolgens worden deze illegale bestanden verdeeld onder hun leden en daarna op het internet verspreid via nieuwsgroepen, peer-to-peer netwerken, websites en fora. Het politie-onderzoek leidde tot meerdere huiszoekingen bij de kopstukken van de organisatie en hun meest actieve uploaders. De BAF voerde sinds begin 2008 onderzoek naar de interne werking en de voornaamste leden van de groep en diende klacht in bij de politie. Op hun website trof men naast de laatste nieuwe Amerikaanse films, series en albums vooral lokale inhoud aan, zoals albums van Zornik, Regi en dEUS, en films als "Ben X", "Vermist", "Firmin" en "Man zkt Vrouw". Tevens beschikten piraten volgens de BAF over een aparte server waar de allerlaatste afleveringen van series als "Sara", "Matroesjka's" en "Flikken" konden worden gedownload, soms nog vóór de afleveringen op tv uitgezonden werden. De beelden werden volgens de BAF bekomen via de video on demand-diensten van de Belgische tv-zenders. "Deze zaak is een belangrijk precedent in onze strijd tegen online piraterij van Belgische films, tv-series en muziek. Dankzij deze actie hebben we de groep in een vroeg stadium een halt toegeroepen. Momenteel waren de leden nog enkel op lokaal vlak actief, maar uit het onderzoek bleek duidelijk dat ze toenadering zochten tot de grotere, internationale groepen", aldus Didier Bailly, voorzitter van de BAF. Bron: Belga