Hutchins zou woensdag in de Amerikaanse stad Las Vegas gearresteerd zijn. De als held bejubelde computerexpert wordt ervan verdacht een rol te hebben gespeeld bij de creatie en verspreiding van het trojaanse virus Kronos, dat gebruikt werd om informatie te stelen die toegang gaf tot internetbankieren. Hutchins zou er via het "dark web" - het clandestiene internet - mee voor gezorgd hebben dat het virus zich tussen juli 2014 en juli 2015 kon verspreiden.

De computerexpert was in mei wereldberoemd geworden toen hij de "noodrem" ontdekte waarmee de verspreiding van de ransomware WannaCry kon worden gestopt. Hij had toen de domeinnaam geregistreerd waarmee gijzelsoftware verbinding maakte. Er werden wereldwijd meer dan 300.000 computers besmet met dat virus, dat bestanden versleutelde om ze tegen betaling weer te ontgrendelen.

De FBI zegt dat er geen link is tussen hun onderzoek en de zaak-WannaCry.

Hutchins zou woensdag in de Amerikaanse stad Las Vegas gearresteerd zijn. De als held bejubelde computerexpert wordt ervan verdacht een rol te hebben gespeeld bij de creatie en verspreiding van het trojaanse virus Kronos, dat gebruikt werd om informatie te stelen die toegang gaf tot internetbankieren. Hutchins zou er via het "dark web" - het clandestiene internet - mee voor gezorgd hebben dat het virus zich tussen juli 2014 en juli 2015 kon verspreiden. De computerexpert was in mei wereldberoemd geworden toen hij de "noodrem" ontdekte waarmee de verspreiding van de ransomware WannaCry kon worden gestopt. Hij had toen de domeinnaam geregistreerd waarmee gijzelsoftware verbinding maakte. Er werden wereldwijd meer dan 300.000 computers besmet met dat virus, dat bestanden versleutelde om ze tegen betaling weer te ontgrendelen. De FBI zegt dat er geen link is tussen hun onderzoek en de zaak-WannaCry.