Een zesde van de verkeerslichten op de grote assen in Brussel functioneert niet naar behoren door een computerpanne. Dat zegt Brussels parlementslid en burgemeester van Sint-Pieters-Woluwe, Willem Draps (MR).

Volgens Draps veroordeelt de Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (sp.a) de Brusselaars daarmee tot minstens een jaar van permanente file. Volgens Smet wordt de computer eind 2009 vervangen.

De "meerderheid van de Brusselse verkeerslichten" wordt bestuurd door een centrale computer die dateert van 1984. Alle ontsluitingswegen van en naar de hoofdstad, onder andere de Leuvensesteenweg, de Waterloosesteenweg en de Tervurenlaan, hangen af van die computer, uitgezonderd de Karel V laan en een deel van de ring, aldus Draps.

Die zegt dat hij Smet al in 2007 geïnterpelleerd heeft over de kwestie na een reeks pannes. Volgens Draps is de nieuwe panne echter ernstiger: de administratie zal een lastenboek moeten opstellen voor de vervanging van de centrale computer. "Het nieuwe systeem zal pas binnen een jaar operationeel kunnen zijn", aldus het parlementslid.

Bij Mobiliteit Brussel relativeert men de uitlatingen van Draps. "De computerpanne treft de coördinatie van de verkeerslichten van zowat 80 van de 240 kruispunten op regionale aders". Volgens de woordvoerster van Mobiliteit Brussel blijven de verkeerslichten op de getroffen kruispunten onafhankelijk van elkaar functioneren.

Pascal Smet benadrukt in een reactie dat de computer eind 2009 wordt vervangen en de verkeerslichten daarvoor niet buiten gebruik moeten worden gesteld. Met een lastenboek werd al gestart in 2007.

Bron: Belga

Een zesde van de verkeerslichten op de grote assen in Brussel functioneert niet naar behoren door een computerpanne. Dat zegt Brussels parlementslid en burgemeester van Sint-Pieters-Woluwe, Willem Draps (MR). Volgens Draps veroordeelt de Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (sp.a) de Brusselaars daarmee tot minstens een jaar van permanente file. Volgens Smet wordt de computer eind 2009 vervangen. De "meerderheid van de Brusselse verkeerslichten" wordt bestuurd door een centrale computer die dateert van 1984. Alle ontsluitingswegen van en naar de hoofdstad, onder andere de Leuvensesteenweg, de Waterloosesteenweg en de Tervurenlaan, hangen af van die computer, uitgezonderd de Karel V laan en een deel van de ring, aldus Draps. Die zegt dat hij Smet al in 2007 geïnterpelleerd heeft over de kwestie na een reeks pannes. Volgens Draps is de nieuwe panne echter ernstiger: de administratie zal een lastenboek moeten opstellen voor de vervanging van de centrale computer. "Het nieuwe systeem zal pas binnen een jaar operationeel kunnen zijn", aldus het parlementslid. Bij Mobiliteit Brussel relativeert men de uitlatingen van Draps. "De computerpanne treft de coördinatie van de verkeerslichten van zowat 80 van de 240 kruispunten op regionale aders". Volgens de woordvoerster van Mobiliteit Brussel blijven de verkeerslichten op de getroffen kruispunten onafhankelijk van elkaar functioneren. Pascal Smet benadrukt in een reactie dat de computer eind 2009 wordt vervangen en de verkeerslichten daarvoor niet buiten gebruik moeten worden gesteld. Met een lastenboek werd al gestart in 2007. Bron: Belga