Meer dan negen op de tien winkelbedienden, boekhouders en telemarketeers zullen hierdoor verdwijnen, zegt Goos in Het Laatse Nieuws. "We zullen onze arbeidsmarkt volledig moeten hertekenen om de verliezen op te vangen.

"Zowat alle huidige banen met een gemiddeld loon en opleidingsniveau zijn bedreigd", meent professor Goos. "Het gaat dan bijvoorbeeld om secretaresses die vervangen worden door automatische antwoordmachines. Of bandwerkers in fabrieken die robots als concurrenten krijgen."

Nieuwe jobs

Niet half Vlaanderen zal werkloos worden, benadrukt Goos. "Er zullen altijd mensen nodig blijven om de computers en machines te bedienen. Daarnaast komen er nieuwe jobs in de IT-sector, nieuwe onlinebedrijfjes en er blijven ook jobs die moeilijker uitvoerbaar zijn voor computers - zoals tuinman, psycholoog of dokter. Maar het zal wel een uitdaging worden om mensen om te scholen naar deze sectoren."

Goos vraagt de overheid maatregelen te nemen. Verder moeten we ook blijven investeren in sociale voorzieningen, zoals een werkloosheidsuitkering, om werknemers de kans te geven zich om te scholen. (Belga/TV)

Meer dan negen op de tien winkelbedienden, boekhouders en telemarketeers zullen hierdoor verdwijnen, zegt Goos in Het Laatse Nieuws. "We zullen onze arbeidsmarkt volledig moeten hertekenen om de verliezen op te vangen. "Zowat alle huidige banen met een gemiddeld loon en opleidingsniveau zijn bedreigd", meent professor Goos. "Het gaat dan bijvoorbeeld om secretaresses die vervangen worden door automatische antwoordmachines. Of bandwerkers in fabrieken die robots als concurrenten krijgen."Nieuwe jobs Niet half Vlaanderen zal werkloos worden, benadrukt Goos. "Er zullen altijd mensen nodig blijven om de computers en machines te bedienen. Daarnaast komen er nieuwe jobs in de IT-sector, nieuwe onlinebedrijfjes en er blijven ook jobs die moeilijker uitvoerbaar zijn voor computers - zoals tuinman, psycholoog of dokter. Maar het zal wel een uitdaging worden om mensen om te scholen naar deze sectoren." Goos vraagt de overheid maatregelen te nemen. Verder moeten we ook blijven investeren in sociale voorzieningen, zoals een werkloosheidsuitkering, om werknemers de kans te geven zich om te scholen. (Belga/TV)