De West-Europese pc-markt is "de meest concurrentiële sinds jaren".

In het tweede kwartaal van 2010 heeft de West-Europese pc-markt zich goed hersteld van de crisis vorig jaar. Met een groei van 19,6 procent in de pc-verkoop of welgeteld 15,6 miljoen verkochte pc's zien de cijfers er plots er mooi uit, aldus Gartner.

Het analistenkantoor zegt wel dat de echte vergelijkende test er pas in de tweede helft van het jaar komt, omdat de tweede helft van 2009 ook al een pak beter was. Niettemin doet het tweede kwartaal van 2010 het ook 6 procent beter dan het tweede kwartaal van 2008, wat toch wijst op een solide basis.

De groei is vooral te danken aan de consumentenmarkt. Opvallend daar is dat de groei in verkoop van netbooks of 'mini-notebooks' wat afzwakt. Dat is te verklaren door het feit dat dat segment op korte tijd erg belangrijk geworden is in de pc-markt. Het is nu al goed voor 19 procent van de pc-verkoop. Op de bedrijfsmarkt was de groei in de pc-verkoop nog "relatief bescheiden", aldus Gartner.

Acer is qua aantal verkochte pc's (3,69 miljoen stuks of 23,7 procent van de markt) de marktleider geworden, op de hielen gezeten door de vorige nummer 1 HP (21,6 procent). Dell volgt met 10 procent van de markt op ruime afstand. Asus en Toshiba vervolledigen de top 5. Gartner merkt echter op dat er ook sterke groei zit bij de verkopers buiten de top 5, met name bij Apple, Sony, Samsung en Lenovo. "Het is de meest concurrentiële pc-markt in jaren", klinkt het bij Gartner. "Het is nu een markt die beïnvloed wordt door de top 10 en niet enkel door de top 5 van leveranciers."

De West-Europese pc-markt is "de meest concurrentiële sinds jaren". In het tweede kwartaal van 2010 heeft de West-Europese pc-markt zich goed hersteld van de crisis vorig jaar. Met een groei van 19,6 procent in de pc-verkoop of welgeteld 15,6 miljoen verkochte pc's zien de cijfers er plots er mooi uit, aldus Gartner. Het analistenkantoor zegt wel dat de echte vergelijkende test er pas in de tweede helft van het jaar komt, omdat de tweede helft van 2009 ook al een pak beter was. Niettemin doet het tweede kwartaal van 2010 het ook 6 procent beter dan het tweede kwartaal van 2008, wat toch wijst op een solide basis. De groei is vooral te danken aan de consumentenmarkt. Opvallend daar is dat de groei in verkoop van netbooks of 'mini-notebooks' wat afzwakt. Dat is te verklaren door het feit dat dat segment op korte tijd erg belangrijk geworden is in de pc-markt. Het is nu al goed voor 19 procent van de pc-verkoop. Op de bedrijfsmarkt was de groei in de pc-verkoop nog "relatief bescheiden", aldus Gartner. Acer is qua aantal verkochte pc's (3,69 miljoen stuks of 23,7 procent van de markt) de marktleider geworden, op de hielen gezeten door de vorige nummer 1 HP (21,6 procent). Dell volgt met 10 procent van de markt op ruime afstand. Asus en Toshiba vervolledigen de top 5. Gartner merkt echter op dat er ook sterke groei zit bij de verkopers buiten de top 5, met name bij Apple, Sony, Samsung en Lenovo. "Het is de meest concurrentiële pc-markt in jaren", klinkt het bij Gartner. "Het is nu een markt die beïnvloed wordt door de top 10 en niet enkel door de top 5 van leveranciers."