Consultancy rapporten bevatten automatische nonsens

Hoe dikker het rapport, hoe meer automatische nonsens het bevat, zo blijkt uit bekentenissen van consultants.

Wie vermoedt dat studies van consultancybureaus een grootschalig fraudesysteem vormen, heeft het blijkbaar bij het rechte eind. Een aanzienlijk deel van de adviezen en onderzoeken worden automatisch gegenereerd. Het idee doet sterk denken aan de wetenschappers die hun eigen onderzoek manipuleren, zoals onlangs aan het licht kwam. De redactie van Data News vernam uit zeer goede bron dat verschillende consultants zich er wel erg makkelijk vanaf maken door hun rapport niet zelf te schrijven, maar te laten genereren door een tool die de teksten automatisch samenstelt.

De praktijk begon een tiental jaar geleden bij het intussen ter ziele gegane adviesbureau PerfectCon dat deze toepassing intern had ontwikkeld. Door externe studies toe te voegen, slaagt de machine er in te leren en bij te blijven met actuele termen. Met behulp van wat sleutelwoorden kon je de context van het rapport vastleggen.

Het systeem was relatief waterdicht. Tot er enkele mensen het bedrijf moesten verlaten en de software meesmokkelden. Zo ontstond een groep van adviseurs en consultants die aan de lopende band rapporten afleverden waar in het beste geval enkel de summary en de conclusies zelf werden geschreven. Onze bron schat dat tot een derde van alle rapporten in de Benelux op die manier worden geschreven, of minstens voor een deel gegenereerd. Een interessante ‘feature’ is dat de dikte van het rapport wordt gekoppeld aan de prijs voor het rapport en eventueel de waarde van een eventueel ‘follow up’ opdracht.

“Het programma geeft automatisch vijf verzonnen feiten terug waardoor je wel één of twee pagina’s zelf kan schrijven. De rest lijkt op het eerste zicht professioneel werk, maar wie geconcentreerd kijkt beseft al snel dat het om een hoop generische zinnen gaat met veel engelse buzzwords.” Aldus een anonieme consultant die ons een blik op de praktijk werkt. “De term level-playing-field is letterlijk verzonnen op een vrijdagnamiddag op het golfterrein.”

Opmerkelijk genoeg wordt de fraude bijna nergens ontdekt. “Je moet weten dat die rapporten doorgaans gemaakt zijn om een eerder ingenomen standpunt te verdedigen. Het is een hoop papier waar in praktijk niemand na pagina vijf nog iets van leest. ” Het percentage van automatisch gegenereerde inhoud neemt dan ook toe naarmate het rapport vordert.

Onze bron gebruikt het systeem naar eigen zeggen al een vijftal jaar. Op al die tijd heeft niemand hem al aangesproken over de kwaliteit ervan. “Om het te testen heb ik ooit tien pagina’s over vliegvissen in zo’n rapport verwerkt, het bedrijf heeft mij bedankt voor mijn uniek inzicht en betaalde meer dan tienduizend euro met de glimlach. In zo’n geval kan je bijna niet anders dan er van profiteren. Om eerlijk te zijn, ik begrijp zelf amper wat er in zo’n verslagen staat en dat geldt evenzeer voor de mensen die het nadien moeten nalezen.”

Update: Net zoals consultants soms onzin verkopen, verkoopt ook Data News op 1 april met bovenstaand bericht een flinke maaltijd gebakken lucht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content