De nieuwe technologie werkt via Near Field Communication of NFC. Daarbij hou je aan de kassa je smartphone langs de betaalterminal. De NFC-chip in je smartphone maakt een verbinding met het magnetische veld rond de betaalterminal, waarna de betaalgegevens uitgewisseld worden. Met één beweging van je smartphone zijn je aankopen dus afgerekend.

Enkel voor Android

De Bancontact-app wordt ondersteund door 20 banken. Er zijn wel een paar voorwaarden aan verbonden. De contactloze technologie is enkel beschikbaar voor smartphones die een NFC-chip hebben (de meeste) en op het Android-besturingssysteem draaien. Eigenaars van een iPhone hebben minder geluk, omdat Apple de NFC-chip van al zijn toestellen afschermt. Apple reserveert de technologie voor zijn eigen dienst Apple Pay, die in België nog niet beschikbaar is.

Meer dan twee derde van de betaalterminals in België ondersteunt momenteel de NFC-technologie. Tegen 2018 zouden alle terminals in het land contactloos betalen moeten aanbieden.

Geen pincode voor kleine bedragen

Bij bedragen hoger dan 25 euro moet je altijd een pincode ingeven. Voor kleine bedragen is dit niet nodig, maar toch wordt ook hier een controlemoment ingebouwd. Zo zal de Bancontact-app bijvoorbeeld je pincode vragen van zodra je de limiet van 50 euro bereikt met de som van je kleine bedragen. Nadien wordt de teller terug op nul gezet, tot je weer aan een totaalbedrag van 50 euro of meer komt.

Wens je liever niet contactloos te betalen, dan kan je de NFC-chip op je smartphone gewoon uitschakelen. Je kan wel op elk moment mobiel blijven betalen met de QR-code in de app.

Exit bankkaart?

Terwijl contactloos betalen in andere landen al goed is ingeburgerd, bleef het in ons land lang een marginaal fenomeen. Dit jaar werd het wel al mogelijk via de Belfius-app en via Android Pay in de apps van BNP Paribas Fortis en van KBC. Nu ook Bancontact de technologie in haar app implementeert, kunnen ook klanten van andere banken er gebruik van maken. Mogelijk heeft over enkele jaren niemand nog een fysieke bankkaart in z'n portefuille zitten.

De nieuwe technologie werkt via Near Field Communication of NFC. Daarbij hou je aan de kassa je smartphone langs de betaalterminal. De NFC-chip in je smartphone maakt een verbinding met het magnetische veld rond de betaalterminal, waarna de betaalgegevens uitgewisseld worden. Met één beweging van je smartphone zijn je aankopen dus afgerekend.De Bancontact-app wordt ondersteund door 20 banken. Er zijn wel een paar voorwaarden aan verbonden. De contactloze technologie is enkel beschikbaar voor smartphones die een NFC-chip hebben (de meeste) en op het Android-besturingssysteem draaien. Eigenaars van een iPhone hebben minder geluk, omdat Apple de NFC-chip van al zijn toestellen afschermt. Apple reserveert de technologie voor zijn eigen dienst Apple Pay, die in België nog niet beschikbaar is.Meer dan twee derde van de betaalterminals in België ondersteunt momenteel de NFC-technologie. Tegen 2018 zouden alle terminals in het land contactloos betalen moeten aanbieden.Bij bedragen hoger dan 25 euro moet je altijd een pincode ingeven. Voor kleine bedragen is dit niet nodig, maar toch wordt ook hier een controlemoment ingebouwd. Zo zal de Bancontact-app bijvoorbeeld je pincode vragen van zodra je de limiet van 50 euro bereikt met de som van je kleine bedragen. Nadien wordt de teller terug op nul gezet, tot je weer aan een totaalbedrag van 50 euro of meer komt. Wens je liever niet contactloos te betalen, dan kan je de NFC-chip op je smartphone gewoon uitschakelen. Je kan wel op elk moment mobiel blijven betalen met de QR-code in de app. Terwijl contactloos betalen in andere landen al goed is ingeburgerd, bleef het in ons land lang een marginaal fenomeen. Dit jaar werd het wel al mogelijk via de Belfius-app en via Android Pay in de apps van BNP Paribas Fortis en van KBC. Nu ook Bancontact de technologie in haar app implementeert, kunnen ook klanten van andere banken er gebruik van maken. Mogelijk heeft over enkele jaren niemand nog een fysieke bankkaart in z'n portefuille zitten.