Wie naar het zuiden van Europa op vakantie trekt, kruist allicht de eerste golf van Zuid-Europese ict'ers die naar het noorden trekt om hier de openstaande vacatures voor ict'ers in te vullen. De crisis drijft hen immers de emigratie in, zoals zoveel bevolkingsgroepen in de negentiende en twintigste eeuw hen voor gingen.

Overigens zullen die nieuwe ict-immigranten weinig Belgische ict'ers ontmoeten, die zelf op weg zijn naar een toekomst in het buitenland. 70 procent van de ict'ers in ons land ziet zichzelf immers niet emigreren. Een zes procent zou dat 'graag' doen, en een 24 procent 'eventueel'. En ietwat naar verwachtingen zijn het vooral de jongeren die bereid zijn te vertrekken, met 'nee'-cijfers die rond de 50% schommelen voor wie drie jaar (of korter) als ict'er aan de slag is. Daarbij kijken ze uit naar aantrekkelijkere beroepsuitdagingen, betere economische vooruitzichten dan in België en.... een beter klimaat. Gezien de neerslag van de voorbije periode kan die reden allicht nog aan belang winnen.

Wie naar het zuiden van Europa op vakantie trekt, kruist allicht de eerste golf van Zuid-Europese ict'ers die naar het noorden trekt om hier de openstaande vacatures voor ict'ers in te vullen. De crisis drijft hen immers de emigratie in, zoals zoveel bevolkingsgroepen in de negentiende en twintigste eeuw hen voor gingen. Overigens zullen die nieuwe ict-immigranten weinig Belgische ict'ers ontmoeten, die zelf op weg zijn naar een toekomst in het buitenland. 70 procent van de ict'ers in ons land ziet zichzelf immers niet emigreren. Een zes procent zou dat 'graag' doen, en een 24 procent 'eventueel'. En ietwat naar verwachtingen zijn het vooral de jongeren die bereid zijn te vertrekken, met 'nee'-cijfers die rond de 50% schommelen voor wie drie jaar (of korter) als ict'er aan de slag is. Daarbij kijken ze uit naar aantrekkelijkere beroepsuitdagingen, betere economische vooruitzichten dan in België en.... een beter klimaat. Gezien de neerslag van de voorbije periode kan die reden allicht nog aan belang winnen.