Sinds maandag is het telecomsysteem van Oekraïne onderhevig aan cyberaanvallen door Rusland. Dat heeft de Oekraïnse beveiligingsdienst SBU gemeld volgens persagentschap ANP.

Russen zouden op het door hen ingenomen schiereiland de Krim apparatuur hebben geïnstalleerd die de mobiele telefoons van Oekraïense parlementsleden, ongeacht hun politieke kleur, blokkeert. Dat beweert SBU-hoofd Valentyn Navilaitsjenko, wiens telefoon ook niet meer werkte. Hij benadrukt dat dit "illegaal" is en "tegen alle commerciële contracten" indruist.

De veiligheidsdiensten, waarvan de staatsinformatiebeveiligingssystemen "onvoorbereid waren op zo'n inbreuk op de wet", zijn op zoek naar een manier om de beveiliging van de communicatie te herstellen, aldus nog Navilaitsjenko.

Sinds maandag is het telecomsysteem van Oekraïne onderhevig aan cyberaanvallen door Rusland. Dat heeft de Oekraïnse beveiligingsdienst SBU gemeld volgens persagentschap ANP. Russen zouden op het door hen ingenomen schiereiland de Krim apparatuur hebben geïnstalleerd die de mobiele telefoons van Oekraïense parlementsleden, ongeacht hun politieke kleur, blokkeert. Dat beweert SBU-hoofd Valentyn Navilaitsjenko, wiens telefoon ook niet meer werkte. Hij benadrukt dat dit "illegaal" is en "tegen alle commerciële contracten" indruist. De veiligheidsdiensten, waarvan de staatsinformatiebeveiligingssystemen "onvoorbereid waren op zo'n inbreuk op de wet", zijn op zoek naar een manier om de beveiliging van de communicatie te herstellen, aldus nog Navilaitsjenko.