2007 was in internetland goed voor minstens 2676 gesloten of geblokkeerde websites en enkele tientallen geïntimideerde bloggers. Dat staat te lezen in de recentste uitgave van het rapport 'Persvrijheid' van de Reporters Zonder Grenzen (Reporters Sans Frontières of RSF).

RSF heeft het over minstens 2676 gesloten of geblokkeerde websites in 2007, "waarvan het leeuwendeel discussiefora waren", 37 ondervraagde en 21 aangevallen bloggers. Net zoals andere bronnen eerder al deden, plaatst de ngo China bovenaan de lijst van cybercensoren. "De strengste censuur had plaats voor en tijdens het 17de Congres van de Communistische Partij in China. (midden oktober 2007, nvdr) De cyberpolitie betoonde een zorgwekkende ijver voor elk politiek evenement met enige draagwijdte."

Vorig jaar werden 65 'cyberdissidenten' opgesloten, 50 daarvan in China, dat "zijn leadership bewaart op vlak van dergelijke repressie", en 8 in Vietnam.

Activistische bloggers worden ook in Saoedi-Arabië vervolgd. Het recentste slachtoffer was de blogger Ahmad Fouad al-Farhan, die aangehouden werd op 10 december en gevangen gehouden omdat hij de corruptie van de Saoedische leiders had aangeklaagd en de behandeling van politieke gevangenen.

RSF zegt in haar rapport ook enkele nieuwe 'technieken' van gezagsdragers op te merken om de activiteiten van website-eigenaars en ongewenste bloggers te ontmoedigen of af te stoppen. Onder meer de 'simulatie' van herhaaldelijke technische problemen komt voor: plots is een website onbeschikbaar, wordt die opnieuw vrijgegeven, blokkeert die opnieuw, ... De doelstelling daar is "de geloofwaardigheid van populaire sites de grond in te boren."

De techniek wordt volgens RSF in sommige landen ook toegepast bij sites voor contentsharing zoals YouTube of DailyMotion, kanalen voor nieuwsverspreiding die overheden soms liever monddood zien gemaakt worden. RSF wijst in het bijzonder naar China, Myanmar en Syrië, waar de "overheden proberen van het web een beperkt netwerk te maken met enkel binnenlandse informatieuitwisseling tussen correct geautoriseerde mensen". In Syrië zijn bijvoorbeeld facebook, Hotmail en Skype ontoegankelijk, "alle drie worden ze er door de regering in Damas van beschuldigd geïnfiltreerd te zijn door de Israëlische geheime dienst."

2007 was in internetland goed voor minstens 2676 gesloten of geblokkeerde websites en enkele tientallen geïntimideerde bloggers. Dat staat te lezen in de recentste uitgave van het rapport 'Persvrijheid' van de Reporters Zonder Grenzen (Reporters Sans Frontières of RSF). RSF heeft het over minstens 2676 gesloten of geblokkeerde websites in 2007, "waarvan het leeuwendeel discussiefora waren", 37 ondervraagde en 21 aangevallen bloggers. Net zoals andere bronnen eerder al deden, plaatst de ngo China bovenaan de lijst van cybercensoren. "De strengste censuur had plaats voor en tijdens het 17de Congres van de Communistische Partij in China. (midden oktober 2007, nvdr) De cyberpolitie betoonde een zorgwekkende ijver voor elk politiek evenement met enige draagwijdte." Vorig jaar werden 65 'cyberdissidenten' opgesloten, 50 daarvan in China, dat "zijn leadership bewaart op vlak van dergelijke repressie", en 8 in Vietnam. Activistische bloggers worden ook in Saoedi-Arabië vervolgd. Het recentste slachtoffer was de blogger Ahmad Fouad al-Farhan, die aangehouden werd op 10 december en gevangen gehouden omdat hij de corruptie van de Saoedische leiders had aangeklaagd en de behandeling van politieke gevangenen. RSF zegt in haar rapport ook enkele nieuwe 'technieken' van gezagsdragers op te merken om de activiteiten van website-eigenaars en ongewenste bloggers te ontmoedigen of af te stoppen. Onder meer de 'simulatie' van herhaaldelijke technische problemen komt voor: plots is een website onbeschikbaar, wordt die opnieuw vrijgegeven, blokkeert die opnieuw, ... De doelstelling daar is "de geloofwaardigheid van populaire sites de grond in te boren." De techniek wordt volgens RSF in sommige landen ook toegepast bij sites voor contentsharing zoals YouTube of DailyMotion, kanalen voor nieuwsverspreiding die overheden soms liever monddood zien gemaakt worden. RSF wijst in het bijzonder naar China, Myanmar en Syrië, waar de "overheden proberen van het web een beperkt netwerk te maken met enkel binnenlandse informatieuitwisseling tussen correct geautoriseerde mensen". In Syrië zijn bijvoorbeeld facebook, Hotmail en Skype ontoegankelijk, "alle drie worden ze er door de regering in Damas van beschuldigd geïnfiltreerd te zijn door de Israëlische geheime dienst."