Ons land loopt jaarlijks tussen 1 en 3 miljard euro mis door cybercriminaliteit. Dat becijferde de Directie van de bestrijding van economische en financiële criminaliteit (DJF), die haar resultaten 2011 voorstelde.

Het is voor het eerst dat de DJF een berekening heeft gemaakt van wat cybercriminaliteit kost aan ons land. De dienst gebruikte daarvoor verschillende modellen en onder meer cijfers van securitybedrijven en statistieken van verschillende instituten.

Directeur van de DJF Johan Denolf geeft toe dat er tussen 1 en 3 miljard euro nog een groot verschil is, maar zegt dat de dienst de berekening vrij conservatief heeft gehouden. "De marge tussen de verschillende factoren die in rekening moeten worden gebracht is nu eenmaal erg groot."

De informaticacriminaliteit in België is overigens in 2011, na verschillende jaren stijging, gestagneerd. In 2010 waren er nog 13.473 feiten, vorig jaar was dat 13.368. Slachtoffers zijn in 90 procent van de gevallen de overheid en bedrijven, particulieren zijn goed voor de overige 10 procent.

Bron: Belga

Ons land loopt jaarlijks tussen 1 en 3 miljard euro mis door cybercriminaliteit. Dat becijferde de Directie van de bestrijding van economische en financiële criminaliteit (DJF), die haar resultaten 2011 voorstelde. Het is voor het eerst dat de DJF een berekening heeft gemaakt van wat cybercriminaliteit kost aan ons land. De dienst gebruikte daarvoor verschillende modellen en onder meer cijfers van securitybedrijven en statistieken van verschillende instituten. Directeur van de DJF Johan Denolf geeft toe dat er tussen 1 en 3 miljard euro nog een groot verschil is, maar zegt dat de dienst de berekening vrij conservatief heeft gehouden. "De marge tussen de verschillende factoren die in rekening moeten worden gebracht is nu eenmaal erg groot." De informaticacriminaliteit in België is overigens in 2011, na verschillende jaren stijging, gestagneerd. In 2010 waren er nog 13.473 feiten, vorig jaar was dat 13.368. Slachtoffers zijn in 90 procent van de gevallen de overheid en bedrijven, particulieren zijn goed voor de overige 10 procent. Bron: Belga