In tegenstelling tot vorig jaar daalde het aantal opgestarte ict-bedrijven in 2008, maar de daling is in vergelijking met andere sectoren beperkt gebleven. Een en ander blijkt uit cijfers van ondernemersorganisatie Unizo.

Vorig jaar kon de ict-sector nog een groei in het aantal start-ups noteren van 1,71 procent, wat toen zwak was in vergelijking met de globale Belgische stijging van 9,54 procent. 2007 klokte uiteindelijk af op 70.066 starters, waaronder 2784 informaticafirma's. Dit jaar is het helemaal andersom: de plussen zijn minnen geworden en de ict-sector doet het beter dan het totale plaatje. In totaal telde Unizo in 2008 60.056 startende bedrijven. Dat is liefst 14,30 procent minder dan vorig jaar. Vooral de bouwsector ondervond een sterke achteruitgang - van 9311 naar 7426 starters. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest voelde de scherpste daling. Ook waren het vooral eenmanszaken - en dus veel minder de vennootschappen - die het kind van de rekening werden.

De ict-sector hield goed stand, merkt ook Jürgen Van de Voorde op, coördinator van de Unizo Startersservice. Hij wijst erop dat er in 2008 nog 2687 ict-bedrijven werden opgericht, een daling van slechts 3,48 procent. Bij Unizo is het moeilijk een verklaring te vinden voor die 'betere' resultaten. Wat wel duidelijk is, is dat vooral de financiële crisis in het najaar een enorme dreun heeft verkocht aan 's lands ondernemersappetijt. "Dat viel ook erg op in de ict-sector, waar tot augustus nog zelfs positieve cijfers geschreven werden", aldus nog Van de Voorde. "Het vierde kwartaal zorgde bij informaticastarters vervolgens voor een vrije val in de cijfers van 25,25 procent. Dat is nog meer dan in de globale cijfers, waar de daling in het laatste kwartaal 22,76 procent bedroeg."

Om een antwoord te krijgen op de vraag of die daling zal aanhouden, moeten we volgens Van de Voorde de eerstkomende maanden afwachten. In de krant De Tijd stelden analisten dat de kans bestaat dat de ondernemerszin snel terugkeert. "Eerder leidde een slechte economische conjunctuur tot een stijging van het aantal startende ondernemingen omdat de mensen zo probeerden aan de werkloosheid te ontsnappen."

In tegenstelling tot vorig jaar daalde het aantal opgestarte ict-bedrijven in 2008, maar de daling is in vergelijking met andere sectoren beperkt gebleven. Een en ander blijkt uit cijfers van ondernemersorganisatie Unizo. Vorig jaar kon de ict-sector nog een groei in het aantal start-ups noteren van 1,71 procent, wat toen zwak was in vergelijking met de globale Belgische stijging van 9,54 procent. 2007 klokte uiteindelijk af op 70.066 starters, waaronder 2784 informaticafirma's. Dit jaar is het helemaal andersom: de plussen zijn minnen geworden en de ict-sector doet het beter dan het totale plaatje. In totaal telde Unizo in 2008 60.056 startende bedrijven. Dat is liefst 14,30 procent minder dan vorig jaar. Vooral de bouwsector ondervond een sterke achteruitgang - van 9311 naar 7426 starters. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest voelde de scherpste daling. Ook waren het vooral eenmanszaken - en dus veel minder de vennootschappen - die het kind van de rekening werden. De ict-sector hield goed stand, merkt ook Jürgen Van de Voorde op, coördinator van de Unizo Startersservice. Hij wijst erop dat er in 2008 nog 2687 ict-bedrijven werden opgericht, een daling van slechts 3,48 procent. Bij Unizo is het moeilijk een verklaring te vinden voor die 'betere' resultaten. Wat wel duidelijk is, is dat vooral de financiële crisis in het najaar een enorme dreun heeft verkocht aan 's lands ondernemersappetijt. "Dat viel ook erg op in de ict-sector, waar tot augustus nog zelfs positieve cijfers geschreven werden", aldus nog Van de Voorde. "Het vierde kwartaal zorgde bij informaticastarters vervolgens voor een vrije val in de cijfers van 25,25 procent. Dat is nog meer dan in de globale cijfers, waar de daling in het laatste kwartaal 22,76 procent bedroeg." Om een antwoord te krijgen op de vraag of die daling zal aanhouden, moeten we volgens Van de Voorde de eerstkomende maanden afwachten. In de krant De Tijd stelden analisten dat de kans bestaat dat de ondernemerszin snel terugkeert. "Eerder leidde een slechte economische conjunctuur tot een stijging van het aantal startende ondernemingen omdat de mensen zo probeerden aan de werkloosheid te ontsnappen."