De investeringen in cyberoorlogswapens van DARPA, de onderzoeksafdeling van het Amerikaanse ministerie van Defensie, stijgen met de helft in de komende vijf jaar.

Aangezien het Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) ooit tekende voor het basisconcept van het internet, voelt het agentschap nog steeds "een intense verantwoordelijkheid voor de bescherming ervan," aldus DARPA director Regina Dugan. Maar dat betekent concreet dat het agentschap in de komende vijf jaar zijn budget voor cyber research met 50 procent zal verhogen, met dit jaar al een stijging van 120 tot 208 miljoen dollar. Uiteindelijk moet cyber research goed zijn voor 12 procent van het totaal.

DARPA ziet de nood voor meer research omdat de aanvallen intenser worden en de kwetsbaarheid van de maatschappij groeit, zoals blijkt uit nieuwe gevaren als Stuxnet. Het probleem is evenwel dat de klassieke verdedigingsmethoden, zoals securitysoftware, steeds duurder en complexer in ontwikkeling worden, "met haast 10 miljoen lijnen code", terwijl "analyse van virussen aantoont dat malware het gemiddeld met 125 lijnen code doet." DARPA zal dan ook meer geld uitgeven aan het onderzoek naar aanvalsmogelijkheden, zij het dat "nationale beleidsvoerders en niet DARPA, zullen bepalen hoe die cyber capaciteiten zullen worden aangewend om de nationale securitybelangen van de VS te beschermen en te verdedigen."

Concreet zal DARPA een beroep doen op academici, experten in commerciële en andere organisaties, evenals 'white hat' hackers. Eerder dit jaar besloot DARPA een 'Cyber warfare range' te bouwen, in casu een 'testterrein' waar het gevaren en verdedigingswijzen in het internet kan simuleren. Het leger van de VS zelf heeft sinds eind vorig jaar zelf ook een operationeel 'Cyber Command', gevestigd in Fort Mead, Maryland, verantwoordelijk voor de coördinatie van de militaire cybermiddelen en de verdediging van de Amerikaanse militaire netwerken.

De investeringen in cyberoorlogswapens van DARPA, de onderzoeksafdeling van het Amerikaanse ministerie van Defensie, stijgen met de helft in de komende vijf jaar. Aangezien het Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) ooit tekende voor het basisconcept van het internet, voelt het agentschap nog steeds "een intense verantwoordelijkheid voor de bescherming ervan," aldus DARPA director Regina Dugan. Maar dat betekent concreet dat het agentschap in de komende vijf jaar zijn budget voor cyber research met 50 procent zal verhogen, met dit jaar al een stijging van 120 tot 208 miljoen dollar. Uiteindelijk moet cyber research goed zijn voor 12 procent van het totaal. DARPA ziet de nood voor meer research omdat de aanvallen intenser worden en de kwetsbaarheid van de maatschappij groeit, zoals blijkt uit nieuwe gevaren als Stuxnet. Het probleem is evenwel dat de klassieke verdedigingsmethoden, zoals securitysoftware, steeds duurder en complexer in ontwikkeling worden, "met haast 10 miljoen lijnen code", terwijl "analyse van virussen aantoont dat malware het gemiddeld met 125 lijnen code doet." DARPA zal dan ook meer geld uitgeven aan het onderzoek naar aanvalsmogelijkheden, zij het dat "nationale beleidsvoerders en niet DARPA, zullen bepalen hoe die cyber capaciteiten zullen worden aangewend om de nationale securitybelangen van de VS te beschermen en te verdedigen." Concreet zal DARPA een beroep doen op academici, experten in commerciële en andere organisaties, evenals 'white hat' hackers. Eerder dit jaar besloot DARPA een 'Cyber warfare range' te bouwen, in casu een 'testterrein' waar het gevaren en verdedigingswijzen in het internet kan simuleren. Het leger van de VS zelf heeft sinds eind vorig jaar zelf ook een operationeel 'Cyber Command', gevestigd in Fort Mead, Maryland, verantwoordelijk voor de coördinatie van de militaire cybermiddelen en de verdediging van de Amerikaanse militaire netwerken.