Vanaf 1 september zal een federale gegevensbank, die Aline werd gedoopt (ALarm INformation Exchange), operationeel zijn. De gegevensbank bevat informatie over alle alarmsystemen die in België zijn geïnstalleerd. Het systeem wordt online beheerd.

Zo zal de gegevensbank onder meer het adres en telefoonnummer bevatten van de plaats die uitgerust werd met een alarmsysteem, het telefoonnummer van een of meerdere contactpersonen en de risicofactoren - bijvoorbeeld of het een juwelenzaak of een bank betreft.

"Aline" kan geconsulteerd worden door de federale en lokale politie en door de administratie. De bedoeling is vooral om interventies te vergemakkelijken, als een alarm afgaat.

Hiervoor moeten de alarmsystemen ook aangegeven worden. Dat kan bij het e-loket van de federale politie (https://policeonweb.belgium.be). Die aangifte vervangt de oude, verplichte declaratie bij de lokale politie. Bij de installatie van een nieuw alarmsysteem heeft men tot tien dagen na ingebruiksstelling de tijd om dit aan te geven. Bestaande systemen krijgen tot 1 maart volgend jaar om zich in orde te stellen. Zoniet riskeert men een boete van 250 euro.

De gebruiker van het alarm moet ook elke wijziging van het systeem of van de plaats bekendmaken binnen de tien dagen. De database zal jaarlijkse worden geverifieerd.

Bron: Belga

Vanaf 1 september zal een federale gegevensbank, die Aline werd gedoopt (ALarm INformation Exchange), operationeel zijn. De gegevensbank bevat informatie over alle alarmsystemen die in België zijn geïnstalleerd. Het systeem wordt online beheerd. Zo zal de gegevensbank onder meer het adres en telefoonnummer bevatten van de plaats die uitgerust werd met een alarmsysteem, het telefoonnummer van een of meerdere contactpersonen en de risicofactoren - bijvoorbeeld of het een juwelenzaak of een bank betreft. "Aline" kan geconsulteerd worden door de federale en lokale politie en door de administratie. De bedoeling is vooral om interventies te vergemakkelijken, als een alarm afgaat. Hiervoor moeten de alarmsystemen ook aangegeven worden. Dat kan bij het e-loket van de federale politie (https://policeonweb.belgium.be). Die aangifte vervangt de oude, verplichte declaratie bij de lokale politie. Bij de installatie van een nieuw alarmsysteem heeft men tot tien dagen na ingebruiksstelling de tijd om dit aan te geven. Bestaande systemen krijgen tot 1 maart volgend jaar om zich in orde te stellen. Zoniet riskeert men een boete van 250 euro. De gebruiker van het alarm moet ook elke wijziging van het systeem of van de plaats bekendmaken binnen de tien dagen. De database zal jaarlijkse worden geverifieerd. Bron: Belga