Datacenter United bouwt eerste tier IV datacenter van België (Update)

Pieterjan Van Leemputten

In Antwerpen staat binnenkort het eerste tier IV datacenter van ons land. Met die klassering biedt het de hoogste vorm van beveiliging bij een incident.

Datacenters worden geklasseerd volgens ‘tier’, hoe hoger het cijfer, hoe meer voorzieningen er zijn om problemen te voorkomen. Denk daarbij aan ontdubbelde verbindingen voor stroom of netwerk, brandveiligheid, noodstroom en andere maatregelen die maken dat de servers bij een incident blijven draaien.

Datacenter United pakt voor haar nieuw datacenter in Antwerpen uit met een Tier IV certificaat van het Uptime Institute. Op dit moment slaat dat vooral op het ontwerp van het gebouw. Tegen de zomer is het gebouw operationeel waardoor er tegen september ook een goedkeuring moet zijn voor het gebouw zelf. Het datacenter heeft een oppervlakte van 1850 vierkante meter, met 1350 m² als effectieve ruimte (dus zonder de elektrische ruimtes of de ruimte waar de verbindingen worden gelegd).

‘Het verschil met tier III is vooral fouttolerantie’, zegt Friso Haringsma, oprichter en CEO van Datacenter United aan Data News. ‘Bij tier IV loopt alles geautomatiseerd waardoor er bij een incident geen interventie nodig is om de redundantie te verzekeren.’

Datacenter United is nog maar het tweede datacenter in ons land dat een certificering van het Uptime Institute krijgt. Enkel LCL heeft al even een ‘Tier III Certification of Design’ voor haar datacenter in Aalst.

Veel in Luxemburg, geen in Duitsland

In Nederland zijn momenteel twee tier IV datacenters, beiden van KPN in Eindhoven. Frankrijk heeft er zes en Luxemburg tien. Duitsland telt geen tier IV.

Al moeten we nuanceren dat dit enkel slaat op certificeringen door Uptime, in praktijk claimen wel meer spelers in die landen wel dat hun datacenters tier IV zijn.

Update 8 april 2021:

Vanuit de sector kreeg onze redactie te horen dat een tier IV niet mogelijk is in België omdat die klassering een aansluiting op twee aparte stroomnetwerken vereist terwijl ons land maar één stroomnetwerk heeft.

Dat klopt niet. We hebben de vraag gesteld aan het Uptime Institute en daar verklaren ze dat het hebben van een extra stroomnetwerk los staat van tier IV-certificering.

‘Een van de fundamenten van de tier-standaard topologie is dat netstroom wordt aanzien als economisch alternatief, niet als betrouwbare stroombron. Bijgevolg worden de vereisten van tier IV geëvalueerd op basis van onsite stroomgeneratie, niet de netstroom die aan de site wordt geleverd.’ Aldus Uptime Institute. Het merkt daarbij op dat het aantal aansluitingen op netstroom, met of zonder redundantie, los staat van tier IV compliance.

Of anders gezegd, als een datacenter lokaal andere energiebronnen heeft die los staan van het stroomnetwerk, dan telt dat ook mee als extra stroom voorziening.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content