Binnen de vijf jaar wordt de warmte van datacenters hergebruikt voor de verwarming van huizen. Dat voorspelt ict-gigant IBM in de 'Five in Five', een lijst met vijf innovaties voor de komende vijf jaar. De warmte van het rekencentrum kan bijvoorbeeld gekoppeld worden aan stadsverwarming, om zo huizen te voorzien van warm water.

Volgens Big Blue kan de warmte van de processor van servers 'gerecycleerd' worden om water te verwarmen voor huizen en kantoren. Het bedrijf ontwikkelde daarvoor een systeem voor waterkoeling van chips. Er zijn al tests uitgevoerd voor het hergebruik van die warmte, die normaal gezien in de atmosfeer verdwijnt.

Naast het hergebruik van de warmte van datacenters beschouwt IBM 3D als belangrijke innovatie voor de komende vijf jaar. Het ict-bedrijf verwacht dat de opkomst van driedimensionaal beeld steeds meer toepassingen krijgt. De eerste driedimensionale videoschermen zijn al een feit, maar de ict-gigant denkt bijvoorbeeld ook aan communicatie met collega's of vrienden die vanuit een andere plaats holografisch (via een projectie in 3D) contact zoeken. Star Wars is niet meer veraf.

Nog volgens IBM $krijgen batterijen en accu's de komende jaren tien keer meer vermogen door technische verbeteringen en nieuwe ontwikkelingen. Het gaat bijvoorbeeld om het laden van energie via zuurstof en het gebruik van statische energie (opladen via bewegingen) bij kleinere apparaten.

Data van gebruiksvoorwerpen

Data van gebruiksvoorwerpen zoals telefoontoestellen en auto's (denk aan the internet of things) zal wetenschappers in steeds grotere mate vooruit helpen. Vandaag wordt om het fileleed te meten al gebruik gemaakt van Bluetooth-signalen van mobiele telefoons. Verkeersdiensten kunnen zo achterhalen waar het verkeer vaststaat of langzaam rijdt.

Tot slot stelt Big Blue dat geavanceerde analyse van gegevens voor meer persoonlijke adviezen zam zorgen. Door de opkomst van het gebruik van software voor gegevensanalyse, zullen mens en bedrijf nog meer gebruik gaan maken van persoonlijke informatie.

i.s.m. Computable

Binnen de vijf jaar wordt de warmte van datacenters hergebruikt voor de verwarming van huizen. Dat voorspelt ict-gigant IBM in de 'Five in Five', een lijst met vijf innovaties voor de komende vijf jaar. De warmte van het rekencentrum kan bijvoorbeeld gekoppeld worden aan stadsverwarming, om zo huizen te voorzien van warm water.Volgens Big Blue kan de warmte van de processor van servers 'gerecycleerd' worden om water te verwarmen voor huizen en kantoren. Het bedrijf ontwikkelde daarvoor een systeem voor waterkoeling van chips. Er zijn al tests uitgevoerd voor het hergebruik van die warmte, die normaal gezien in de atmosfeer verdwijnt.Naast het hergebruik van de warmte van datacenters beschouwt IBM 3D als belangrijke innovatie voor de komende vijf jaar. Het ict-bedrijf verwacht dat de opkomst van driedimensionaal beeld steeds meer toepassingen krijgt. De eerste driedimensionale videoschermen zijn al een feit, maar de ict-gigant denkt bijvoorbeeld ook aan communicatie met collega's of vrienden die vanuit een andere plaats holografisch (via een projectie in 3D) contact zoeken. Star Wars is niet meer veraf.Nog volgens IBM $krijgen batterijen en accu's de komende jaren tien keer meer vermogen door technische verbeteringen en nieuwe ontwikkelingen. Het gaat bijvoorbeeld om het laden van energie via zuurstof en het gebruik van statische energie (opladen via bewegingen) bij kleinere apparaten.Data van gebruiksvoorwerpenData van gebruiksvoorwerpen zoals telefoontoestellen en auto's (denk aan the internet of things) zal wetenschappers in steeds grotere mate vooruit helpen. Vandaag wordt om het fileleed te meten al gebruik gemaakt van Bluetooth-signalen van mobiele telefoons. Verkeersdiensten kunnen zo achterhalen waar het verkeer vaststaat of langzaam rijdt.Tot slot stelt Big Blue dat geavanceerde analyse van gegevens voor meer persoonlijke adviezen zam zorgen. Door de opkomst van het gebruik van software voor gegevensanalyse, zullen mens en bedrijf nog meer gebruik gaan maken van persoonlijke informatie.i.s.m. Computable