De 10 duurste overnames ooit door Google

De 10 duurste overnames ooit door Google
© reuters

Bron: Automatiseringgids.nl

Skybox

10) SkyBox Imaging - In juni 2014 nam Google Skybox Imaging over voor een half miljard dollar. De Amerikaanse leverancier van satellietbeelden moet het bedrijf uit Mountainview helpen om de kaarten van Google Maps actueel te houden en meer mensen toegang geven tot internet.

Dropcam

9) Dropcam - Eveneens vorig jaar nam Google Dropcam over voor 555 miljoen dollar. Het webcam-gebaseerde wifi-videomonitoringsysteem moet ondersteuning bieden bij de productlijn van het eerder dat jaar overgenomen Nest Labs (zie nummer 2 in deze ranglijst).

Postini

8) Postini - In 2007 nam Google Postini over voor 625 miljoen dollar. Google gebruikte de beveiligingsdienst voor e-mail en internet al een tijdje voor Gmail, waarna het besloot het bedrijf in te lijven. Vorig jaar trok Google de stekker uit de dienst.

ITA Software © REUTERS

7) ITA Software - Zo'n vijf jaar geleden nam Google ITA Software over voor 700 miljoen dollar. De software voor het reserveren van reizen werd opgekocht, zodat Google de infrastructuur waarvan de belangrijkste concurrent Bing Travel afhankelijk was in eigen handen kreeg. Daarna kwam het met Google Flights op de proppen.

AdMob

6) AdMob - in 2009 nam Google Admob over voor maar liefst 750 miljoen dollar, toen het inzag dat internetten op mobiele apparaten een hoge vlucht nam. Het platform voor 'mobile advertising' heeft het hoofdkantoor in San Mateo (Californië) en heeft ook filialen in Londen en Singapore.

Waze

5) Waze - In 2013 lijfde Google de crowdsourcing app Waze in, die dient om automobilisten sneller op hun bestemming te krijgen. Het overnamebedrag bedroeg 966 miljoen dollar.

YouTube © Reuters

4) YouTube - De overname van YouTube in 2006 is wellicht de bekendste overname van Google, maar niet de duurste. Al is het prijskaartje voor de videodienst van 1,65 miljard dollar niet mis. Inmiddels is YouTube de op een na populairste zoekmachine ter wereld, uiteraard na Google.

Doubleclick

3) DoubleClick - In 2007 legde Google maar liefst 3,1 miljard dollar neer voor het online advertentiebedrijf DoubleClick. Het kocht hiervoor niet alleen hun software, maar ook de contacten met uitgevers, adverteerders en bureaus.

NestLabs

2) NestLabs - Begin vorig jaar lijfde Google NestLabs in voor maar liefst 3,2 miljard dollar. Het bedrijf houdt zich bezig met de ontwikkeling van zelflerende thermostaten en rookmelders. NestLabs is opgericht door Tony Fadell, 'de vader van de iPod'.

Motorola

1) Motorola - Maar de allerduurste overname van Google is natuurlijk die van Motorola in 2011. Het bedrijf legde maar liefst 12,5 miljard dollar neer voor de producent van mobieltjes. Google was hoofdzakelijk geïnteresseerd in de patenten van Motorola. Het verkocht het verlieslijdende bedrijf in 2013 door aan Lenovo voor 2,91 miljard dollar, maar behield wel de meerderheid van de patenten.