ADM finaliseerde vorig jaar een bijgewerkte versie van zijn gedragcode voor informatiebeheerders, zes jaar nadat het met deze code een Europese primeur scoorde.

Een enquête onder de leden van ADM - een 'community' waar bedrijfsmensen en ict'ers elkaar ontmoeten om ervaringen uit te wisselen - leert dat ongeveer 56 procent van de respondenten een 'formeel reglement heeft over het omgaan met confidentiële databestanden', naast zo'n 20 procent die hierover informele afspraken heeft. De actieve steun van de hoogste bedrijfsleiding (mede door een groeiend besef van het belang van ict-governance) blijkt een belangrijke factor te zijn voor een reële naleving, waarover overigens relatief weinig naar de buitenwereld wordt gecommuniceerd. Een derde van de respondenten werd in de voorbije jaren geconfronteerd met een onethisch gebruik van data en 13 procent heeft al ict'ers ontslagen omwille van een dergelijk gedrag.

De code bleek overigens de tand des tijds goed te hebben doorstaan en de nieuwe versie - in samenwerking met professor Patrick van Eecke (DLA Piper), behoudt de vier leidraden: ethische integriteit van de informatiebeheerder, integriteit van de ict-infrastructuur, informatiebescherming (privacy) en informatieplicht. Meer nadruk werd wel gelegd op het groeiend belang van privacy, naast aandacht voor nieuwe ontwikkelingen (zoals thuiswerken, 'consumerisation', cloud en dies meer) en opdrachten (zoals medewerking aan forensische onderzoeken). Ook moet de code in bredere kring, aan alle werknemers in het bedrijf worden voorgelegd.

De tekst van de code en een '10 geboden'-uitvoering kan worden gedownload via http://datane.ws/euO99e

ADM finaliseerde vorig jaar een bijgewerkte versie van zijn gedragcode voor informatiebeheerders, zes jaar nadat het met deze code een Europese primeur scoorde. Een enquête onder de leden van ADM - een 'community' waar bedrijfsmensen en ict'ers elkaar ontmoeten om ervaringen uit te wisselen - leert dat ongeveer 56 procent van de respondenten een 'formeel reglement heeft over het omgaan met confidentiële databestanden', naast zo'n 20 procent die hierover informele afspraken heeft. De actieve steun van de hoogste bedrijfsleiding (mede door een groeiend besef van het belang van ict-governance) blijkt een belangrijke factor te zijn voor een reële naleving, waarover overigens relatief weinig naar de buitenwereld wordt gecommuniceerd. Een derde van de respondenten werd in de voorbije jaren geconfronteerd met een onethisch gebruik van data en 13 procent heeft al ict'ers ontslagen omwille van een dergelijk gedrag. De code bleek overigens de tand des tijds goed te hebben doorstaan en de nieuwe versie - in samenwerking met professor Patrick van Eecke (DLA Piper), behoudt de vier leidraden: ethische integriteit van de informatiebeheerder, integriteit van de ict-infrastructuur, informatiebescherming (privacy) en informatieplicht. Meer nadruk werd wel gelegd op het groeiend belang van privacy, naast aandacht voor nieuwe ontwikkelingen (zoals thuiswerken, 'consumerisation', cloud en dies meer) en opdrachten (zoals medewerking aan forensische onderzoeken). Ook moet de code in bredere kring, aan alle werknemers in het bedrijf worden voorgelegd. De tekst van de code en een '10 geboden'-uitvoering kan worden gedownload via http://datane.ws/euO99e