Niet Facebook, niet Twitter en ook niet Skype waren dit jaar de meest gedownloade mobiele app over alle app-winkels heen. Die eer is wel weggelegd voor het razend populaire spelletje Angry Birds van Rovio Mobile. In december 2010 verkondigde Rovio nog zo fier als een gieter dat het voor het eerst de grens van 1 miljoen downloads op één dag doorbroken had. Ondertussen wordt het doodsimpele spelletje waarin je varkens moet bekogelen met vogels zowat dagelijks meer dan 1 miljoen keer gedownload. Dat blijkt uit het jaarrapport van app-analysebureau Distimo.

Voor de top 10 van meest gedowloade apps, hield Distimo rekening met zowel gratis als betalende apps. De gegevens uit alle belangrijke app stores werden opgenomen, dus zowel die van Apple, Microsoft, Google, Nokia, BlackBerry als Amazon. Angry Birds voert zoa ls gezegd het klassement aan, maar ook de latere varianten Angry Birds Rio en Angry Birds Seasons zijn in de top-10 terug te vinden. Opmerkelijk is trouwens dat BlackBerry App World de enige app-store is waarin de Angry Birds games niét terug te vinden zijn. Minstens even opmerkelijk is nog dat er slechts twee apps in de top-10 zitten die ook voor BlackBerry bestaan: Facebook en Twitter.

Als je alle zeven app stores optelt, kom je tot de slotsom dat het totaal aantal beschikbare apps meer dan verdubbeld is in 2011. Alles tesamen worden er nu meer dan 1 miljoen apps aangeboden. De grootste groei was weggelegd voor de Windows Phone 7 Marketplace die op één jaar tijd 400 procent groeide tot 35.269 apps. Voor games is de WP7 Marketplace nu al groter dan de Nokia Ovi Store en BlackBerry App World.

De grootste app-stores zijn nog steeds de Apple App Store voor iPad en die voor de iPhone. Om u een idee te geven: de App Store voor de iPhone genereert volgens Distimo ongeveer vier keer zoveel omzet dan de Google Android Market. 2011 was trouwens het jaar waarin in-app aankopen en het 'freemium' business model de meest belangrijke strategieën werden voor ontwikkelaars om geld te verdienen aan hun apps. Van de 200 apps die het meeste omzet genereren in de Apple App Store for iPhone, komt de helft uit het 'freemium'-model. In de Google Android Market komt 65 % van de omzet zelfs uit freemium-apps. De Google Android winkel is overigens wel veruit de grootste als het op het aantal gratis apps aankomt.

Tot slot toch ook even wijzen op de aanwezigheid van de Amazon Appstore. Amper vijf maand na de lancering, heeft die winkel al méér games in het aanbod dan BlackBerry App World en de Ovi Store van Nokia. Amazon wordt zeker een speler om rekening mee te houden in 2012.

Niet Facebook, niet Twitter en ook niet Skype waren dit jaar de meest gedownloade mobiele app over alle app-winkels heen. Die eer is wel weggelegd voor het razend populaire spelletje Angry Birds van Rovio Mobile. In december 2010 verkondigde Rovio nog zo fier als een gieter dat het voor het eerst de grens van 1 miljoen downloads op één dag doorbroken had. Ondertussen wordt het doodsimpele spelletje waarin je varkens moet bekogelen met vogels zowat dagelijks meer dan 1 miljoen keer gedownload. Dat blijkt uit het jaarrapport van app-analysebureau Distimo. Voor de top 10 van meest gedowloade apps, hield Distimo rekening met zowel gratis als betalende apps. De gegevens uit alle belangrijke app stores werden opgenomen, dus zowel die van Apple, Microsoft, Google, Nokia, BlackBerry als Amazon. Angry Birds voert zoa ls gezegd het klassement aan, maar ook de latere varianten Angry Birds Rio en Angry Birds Seasons zijn in de top-10 terug te vinden. Opmerkelijk is trouwens dat BlackBerry App World de enige app-store is waarin de Angry Birds games niét terug te vinden zijn. Minstens even opmerkelijk is nog dat er slechts twee apps in de top-10 zitten die ook voor BlackBerry bestaan: Facebook en Twitter. Als je alle zeven app stores optelt, kom je tot de slotsom dat het totaal aantal beschikbare apps meer dan verdubbeld is in 2011. Alles tesamen worden er nu meer dan 1 miljoen apps aangeboden. De grootste groei was weggelegd voor de Windows Phone 7 Marketplace die op één jaar tijd 400 procent groeide tot 35.269 apps. Voor games is de WP7 Marketplace nu al groter dan de Nokia Ovi Store en BlackBerry App World. De grootste app-stores zijn nog steeds de Apple App Store voor iPad en die voor de iPhone. Om u een idee te geven: de App Store voor de iPhone genereert volgens Distimo ongeveer vier keer zoveel omzet dan de Google Android Market. 2011 was trouwens het jaar waarin in-app aankopen en het 'freemium' business model de meest belangrijke strategieën werden voor ontwikkelaars om geld te verdienen aan hun apps. Van de 200 apps die het meeste omzet genereren in de Apple App Store for iPhone, komt de helft uit het 'freemium'-model. In de Google Android Market komt 65 % van de omzet zelfs uit freemium-apps. De Google Android winkel is overigens wel veruit de grootste als het op het aantal gratis apps aankomt. Tot slot toch ook even wijzen op de aanwezigheid van de Amazon Appstore. Amper vijf maand na de lancering, heeft die winkel al méér games in het aanbod dan BlackBerry App World en de Ovi Store van Nokia. Amazon wordt zeker een speler om rekening mee te houden in 2012.