De Europese Commissie heeft bepaald dat de Ierse fiscus 13 miljard euro van het technologiebedrijf moet terugvorderen. Volgens de Commissie heeft Apple jarenlang geprofiteerd van ongeoorloofde staatssteun van Ierland. Het bedrijf moest substantieel minder afdragen dan andere bedrijven.

Apple zelf begrijpt niets van de beslissing. Topman Tim Cook (foto) sprak in een open brief van een ''ongekend'' besluit met ''ernstige en verstrekkende gevolgen''.

''Apple heeft nooit om een speciale belastingdeal gevraagd en heeft die ook nooit gekregen'', stelt Cook. ''We bevinden ons nu in de ongebruikelijke situatie dat ons wordt opgedragen met terugwerkende kracht extra belasting te betalen aan een overheid die zegt dat we haar niet meer verschuldigd zijn dan we al hebben betaald.''

Volgens Cook wil Brussel zijn eigen visie doordrukken op hoe de Ierse belastingwetgeving eruit zou moeten zien. ''Als dit doorgang vindt, zou dat een vernietigende slag toebrengen aan de soevereiniteit van de EU-lidstaten inzake hun eigen belastingzaken en ook aan het beginsel van rechtszekerheid in Europa.''

Ook Ierland zelf gaat trouwens in beroep tegen de uitspraak. Die vormt ''een bizarre en politieke exercitie''. Dat heeft de Ierse minister van Financiën Michael Noonan laten weten in een reactie op het besluit uit Brussel.

''Wat mij betreft is er geen economische basis voor dit besluit. De Europese Commissie heeft geen verantwoordelijkheid voor belastingen. Nu openen ze een achterdeur om via staatssteun invloed uit te oefenen op het belastingbeleid van lidstaten, terwijl de Europese regels stellen dat dit een kwestie is voor soevereine regeringen'', aldus Noonan.

Niemand gelukkig

Door Ierland te dwingen om vele miljarden aan 'achterstallige' belastingen te vorderen van Apple, zet Europa het eigen vestigingsklimaat op het spel. Dat heeft dan weer een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Financiën gezegd. Volgens de Amerikanen dreigen door het besluit van de Europese Commissie buitenlandse investeringen op te drogen. Ook ondermijnt de beslissing het zakelijke klimaat en de broodnodige economische samenwerking tussen de Verenigde Staten en Europa, aldus de zegsman.

Andere organisaties vinden dan weer dat de Commissie niet ver genoeg gaat. Voor ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib mag Apple nog harder aangepakt moet worden. Zo benadrukte Oxfam-beleidsadviseur Aurore Chardonnet dat er geen aanvullende boetes werden opgelegd. De organisatie vindt ook dat er meer moet gebeuren om te voorkomen dat EU-landen met aantrekkelijke fiscale deals miljarden aan belastingen van multinationals binnen harken. Oxfam wil dat de belangrijkste afspraken uit de zogeheten 'tax rulings' voortaan openbaar worden.

Na het nieuws over de miljardenboete is het aandeel Apple dinsdag trouwens licht gedaald op de aandelenbeurzen in New York. Het aandeel verloor uiteindelijk 0,8 procent van zijn waarde. (ANP/EB)

Lees hier meer over de uitspraak van de miljardenboete.

De Europese Commissie heeft bepaald dat de Ierse fiscus 13 miljard euro van het technologiebedrijf moet terugvorderen. Volgens de Commissie heeft Apple jarenlang geprofiteerd van ongeoorloofde staatssteun van Ierland. Het bedrijf moest substantieel minder afdragen dan andere bedrijven. Apple zelf begrijpt niets van de beslissing. Topman Tim Cook (foto) sprak in een open brief van een ''ongekend'' besluit met ''ernstige en verstrekkende gevolgen''. ''Apple heeft nooit om een speciale belastingdeal gevraagd en heeft die ook nooit gekregen'', stelt Cook. ''We bevinden ons nu in de ongebruikelijke situatie dat ons wordt opgedragen met terugwerkende kracht extra belasting te betalen aan een overheid die zegt dat we haar niet meer verschuldigd zijn dan we al hebben betaald.''Volgens Cook wil Brussel zijn eigen visie doordrukken op hoe de Ierse belastingwetgeving eruit zou moeten zien. ''Als dit doorgang vindt, zou dat een vernietigende slag toebrengen aan de soevereiniteit van de EU-lidstaten inzake hun eigen belastingzaken en ook aan het beginsel van rechtszekerheid in Europa.''Ook Ierland zelf gaat trouwens in beroep tegen de uitspraak. Die vormt ''een bizarre en politieke exercitie''. Dat heeft de Ierse minister van Financiën Michael Noonan laten weten in een reactie op het besluit uit Brussel.''Wat mij betreft is er geen economische basis voor dit besluit. De Europese Commissie heeft geen verantwoordelijkheid voor belastingen. Nu openen ze een achterdeur om via staatssteun invloed uit te oefenen op het belastingbeleid van lidstaten, terwijl de Europese regels stellen dat dit een kwestie is voor soevereine regeringen'', aldus Noonan.Niemand gelukkigDoor Ierland te dwingen om vele miljarden aan 'achterstallige' belastingen te vorderen van Apple, zet Europa het eigen vestigingsklimaat op het spel. Dat heeft dan weer een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Financiën gezegd. Volgens de Amerikanen dreigen door het besluit van de Europese Commissie buitenlandse investeringen op te drogen. Ook ondermijnt de beslissing het zakelijke klimaat en de broodnodige economische samenwerking tussen de Verenigde Staten en Europa, aldus de zegsman.Andere organisaties vinden dan weer dat de Commissie niet ver genoeg gaat. Voor ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib mag Apple nog harder aangepakt moet worden. Zo benadrukte Oxfam-beleidsadviseur Aurore Chardonnet dat er geen aanvullende boetes werden opgelegd. De organisatie vindt ook dat er meer moet gebeuren om te voorkomen dat EU-landen met aantrekkelijke fiscale deals miljarden aan belastingen van multinationals binnen harken. Oxfam wil dat de belangrijkste afspraken uit de zogeheten 'tax rulings' voortaan openbaar worden.Na het nieuws over de miljardenboete is het aandeel Apple dinsdag trouwens licht gedaald op de aandelenbeurzen in New York. Het aandeel verloor uiteindelijk 0,8 procent van zijn waarde. (ANP/EB)Lees hier meer over de uitspraak van de miljardenboete.