De Backer wil dat CCB ook politici beschermt

11/01/17 om 10:29 - Bijgewerkt om 10:21

Bron: Datanews

Ons land moet zich beter beschermen tegen cyberveiligheid. Staatssecretaris voor Privacy Philippe De Backer wil dat het CCB daarbij ook politici en partijen beschermt en opleidt.

De Backer wil dat CCB ook politici beschermt

Philippe De Backer © Belga Image

In De Morgen zegt De Backer (Open Vld) dat het Centrum voor Cyberveiligheid (CCB) niet enkel de online infrastructuur moet beveiligen. Hij verwijst daarmee naar de hack van de Amerikaanse Democratische partij. ""Hackers viseren al lang niet meer alleen de staat zelf, maar ook de verschillende politieke partijen."

Concreet denkt hij onder meer aan spoedcursussen cyberveiligheid voor politici om hen relatief eenvoudige zaken als phishingmails vlotter te laten herkennen.

De plannen van De Backer zijn ambitieus, maar verdienen wel enige nuancering. Zo telt het relatief jonge CCB momenteel slechts tien mensen. Professor computerbeveiliging Bart Preneel (KU Leuven) wijst er in De Morgen op dat dergelijke ambities ook geld kosten en dat er andere prioriteiten zijn. "Kerncentrales, ziekenhuizen, verkeersinfrastructuur: ook die vallen te hacken. Politieke partijen beschermen is belangrijk, maar niet de eerste zorg."

Naast een betere bescherming voor politici wil De Backer een Europese aanpak voor vals nieuws. Hij wil daarbij dat bedrijven als Facebook en Google worden gedwongen om meer informatie over hun algoritmes om te weten hoe vals nieuws bovenaan verschijnt en hoe het weer kan verdwijnen.

Onze partners