De beursrobotten slaan op hol

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Beursresearchbedrijf Nanex toont hoe het aantal robottransacties schrikbarend stijgt. De recente perikelen van New York Stock Exchange beursmaker Knight Capital Group zetten de opkomst en de gevaren van computergestuurde transacties in de schijnwerper. Vandaag worden op heel wat beursvloeren zowel de vraag als het aanbod bepaald door software programma’s, in casu ‘algoritmic trading’, die continu en met uiterst hoge frequentie transacties (high frequency trading) uitvoeren. Als de kwaliteit van de beslissingsalgoritmen te wensen overlaat, kan dat tot beursproblemen leiden omdat de menselijke expertise niet voldoende snel kan ingrijpen.

Beursresearchbedrijf Nanex toont hoe het aantal robottransacties schrikbarend stijgt.

De recente perikelen van New York Stock Exchange beursmaker Knight Capital Group zetten de opkomst en de gevaren van computergestuurde transacties in de schijnwerper. Vandaag worden op heel wat beursvloeren zowel de vraag als het aanbod bepaald door software programma’s, in casu ‘algoritmic trading’, die continu en met uiterst hoge frequentie transacties (high frequency trading) uitvoeren. Als de kwaliteit van de beslissingsalgoritmen te wensen overlaat, kan dat tot beursproblemen leiden omdat de menselijke expertise niet voldoende snel kan ingrijpen. Dat leidde in mei 2010 al tot een ‘flash crash’, waarna ‘zekeringen’ in het systeem werden ingebouwd. Ondertussen maakt men zich steeds meer zorgen over de invloed van die robottransacties op het geheel van de markt.

Wie de toename van de automatische handel bekijkt, doet dat in ieder geval met verbijstering. Beursresearchbedrijf Nanex heeft de evolutie van automatische beurshandel in de voorbije vijf jaar uitgezet in een bewegende grafiek (even doorklikken op thumbnail hieronder). In het bijzonder sinds de ‘flash crash’ van 2010 stijgt de omvang en de frequentie van automatische transacties, met bizarre en allicht voor mensen niet meer begrijpelijke patronen doorheen de dag. In die mate dat zelfs marktwaarnemers er veeleer een gevaar dan een zegen in zien.


De beursblogger van Reuters, Felix Salmon, omschrijft het plastisch, als hij stelt dat “de beurs is van daag een oorlogsgebied, waar ‘algobotten’ elkaar bevechten om centen, miljoenen keren per seconde.” En “onvermijdelijk zullen in de toekomst de verliezen worden gedragen door investeerders die niet rechtstreeks te maken hebben met de wereld van ‘hoge frequentie’-beurshandel, die zo complex is dat de mogelijke repercussies op het systeem letterlijk niet te weten zijn. De potentiële kost is enorm, de korte termijnvoordelen zijn minuscuul. Laten we ‘high frequency trading’ de begrafenis geven die het verdient.” Waarbij hij overigens zich tevens uit als een nieuwe voorstander van een belasting op beurstransacties. Anderen waarschuwen dan weer voor oproepen om de beurshandel te vertragen (want dat zou hogere kosten meebrengen, en snellere beurzen in onder meer het buitenland bevorderen, aldus de Wall Street Journal) of meer regulering.

Nanex publiceert tevens een pagina waarin het de ‘gekte’ van het Knight Capital Group voorval bespreekt. Knight Capital Group zelf werd ondertussen al gered door een kapitaalinjectie van 400 miljoen dollar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content