Proximus lanceerde maandag Tuttimus, een nieuwe abonnementsformule met verschillende extraatjes. Zo kan de klant een app aanduiden waarvan het mobiele dataverbruik niet aangerekend wordt. Daarbij is er keuze uit Facebook, WhatsApp, Snapchat, Twitter, Instagram of Pokémon Go.

Vragen over het aanbod

Volgens De Croo zijn er vragen gerezen bij dat aanbod. Op Europees niveau zijn er vorig jaar immers strenge regels ingevoerd rond netneutraliteit. Dat concept bepaalt dat op het internet alle verkeer gelijk behandeld moet worden en er bijvoorbeeld geen voorrang gegeven mag worden aan bepaalde diensten. De Croo vraagt het BIPT om na te gaan of Proximus die regels met de voeten treedt.

Scherpe richtlijnen

"De koepel van Europese regulatoren heeft een paar maanden geleden richtlijnen uitgevaardigd over hoe die regels praktisch moeten geïnterpreteerd worden", klinkt het op het kabinet van de telecomminister. "Ook het niet in rekening nemen van het verbruik van bepaalde apps, zerorating genoemd, kwam daarin aan bod. De regulatoren moeten onderzoeken of dergelijke praktijk marktverstorend werkt en optreden indien dit blijkt."

Open internet

"Een vrij en open internet is niet alleen belangrijk voor gebruikers, maar ook voor toekomstige innovaties", klinkt het nog. "In ons land is zich een levendige app-sector aan het ontwikkelen. Ook voor deze nieuwe applicaties is het van belang dat er geen marktverstoring is."

(Belga/WK)

Proximus lanceerde maandag Tuttimus, een nieuwe abonnementsformule met verschillende extraatjes. Zo kan de klant een app aanduiden waarvan het mobiele dataverbruik niet aangerekend wordt. Daarbij is er keuze uit Facebook, WhatsApp, Snapchat, Twitter, Instagram of Pokémon Go. Vragen over het aanbod Volgens De Croo zijn er vragen gerezen bij dat aanbod. Op Europees niveau zijn er vorig jaar immers strenge regels ingevoerd rond netneutraliteit. Dat concept bepaalt dat op het internet alle verkeer gelijk behandeld moet worden en er bijvoorbeeld geen voorrang gegeven mag worden aan bepaalde diensten. De Croo vraagt het BIPT om na te gaan of Proximus die regels met de voeten treedt.Scherpe richtlijnen "De koepel van Europese regulatoren heeft een paar maanden geleden richtlijnen uitgevaardigd over hoe die regels praktisch moeten geïnterpreteerd worden", klinkt het op het kabinet van de telecomminister. "Ook het niet in rekening nemen van het verbruik van bepaalde apps, zerorating genoemd, kwam daarin aan bod. De regulatoren moeten onderzoeken of dergelijke praktijk marktverstorend werkt en optreden indien dit blijkt."Open internet "Een vrij en open internet is niet alleen belangrijk voor gebruikers, maar ook voor toekomstige innovaties", klinkt het nog. "In ons land is zich een levendige app-sector aan het ontwikkelen. Ook voor deze nieuwe applicaties is het van belang dat er geen marktverstoring is." (Belga/WK)