De Croo bracht kort na zijn aanstelling meteen een groep 'digital minds' samen waarmee hij België wil omvormen tot een digitale koploper. Rond infrastructuur, mobiel internet en andere aspecten lanceerden zij al plannen, nu nemen ze ook de digitale vaardigheden van de Belgen in het vizier.

"In 2020 zullen volgens de Europese commissie negen jobs op tien digitale vaardigheden vereisen", aldus De Croo. "Vandaag beschikken slechts zes op tien Belgen over genoeg digitale vaardigheden om deze jobs uit te oefenen. We moeten dus nog een belangrijke kloof overbruggen."

Een nieuwe website - digitalchampions.be - geeft een overzicht van wat op stapel staat. Zo is het de bedoeling om tegen 2020 minstens 20.000 kinderen een keertje aan het coderen te krijgen in hun vrije tijd. De huidige initiatieven daarrond - workshops, kampen, ... - zitten stampvol, dus doel is vooreerst vrijwilligers te vinden voor de begeleiding, klonk het bij de lancering.

Andere werkpunten zijn onder meer de ondersteuning en begeleiding van scholen om volop de switch te maken naar het digitale, maar ook bijvoorbeeld ervoor zorgen dat jongeren veilig en constructief met internet en sociale media omgaan. De bevoegdheid ligt in belangrijke mate bij de gemeenschappen, maar De Croo wil ondersteunen waar mogelijk.

Bedrijven worden dan weer aangespoord om meer stages of graduate-programma's aan te bieden voor studenten of jong-afgestudeerden, maar ook om hun werknemers stuk voor stuk een digitale opleiding aan te bieden. Ook en vooral als ze momenteel nog niet meteen digitaal werken. (Belga/WK)

De Croo bracht kort na zijn aanstelling meteen een groep 'digital minds' samen waarmee hij België wil omvormen tot een digitale koploper. Rond infrastructuur, mobiel internet en andere aspecten lanceerden zij al plannen, nu nemen ze ook de digitale vaardigheden van de Belgen in het vizier. "In 2020 zullen volgens de Europese commissie negen jobs op tien digitale vaardigheden vereisen", aldus De Croo. "Vandaag beschikken slechts zes op tien Belgen over genoeg digitale vaardigheden om deze jobs uit te oefenen. We moeten dus nog een belangrijke kloof overbruggen."Een nieuwe website - digitalchampions.be - geeft een overzicht van wat op stapel staat. Zo is het de bedoeling om tegen 2020 minstens 20.000 kinderen een keertje aan het coderen te krijgen in hun vrije tijd. De huidige initiatieven daarrond - workshops, kampen, ... - zitten stampvol, dus doel is vooreerst vrijwilligers te vinden voor de begeleiding, klonk het bij de lancering. Andere werkpunten zijn onder meer de ondersteuning en begeleiding van scholen om volop de switch te maken naar het digitale, maar ook bijvoorbeeld ervoor zorgen dat jongeren veilig en constructief met internet en sociale media omgaan. De bevoegdheid ligt in belangrijke mate bij de gemeenschappen, maar De Croo wil ondersteunen waar mogelijk. Bedrijven worden dan weer aangespoord om meer stages of graduate-programma's aan te bieden voor studenten of jong-afgestudeerden, maar ook om hun werknemers stuk voor stuk een digitale opleiding aan te bieden. Ook en vooral als ze momenteel nog niet meteen digitaal werken. (Belga/WK)