De Croo wil ethische hackers inschakelen om anonimiteit big data te controleren

© Wim Kopinga
Pieterjan Van Leemputten

Ethische hackers moeten kunnen testen of gegevens uit big data wel degelijk niet te traceren zijn naar één individu. Dat vindt vicepremier De Croo.

De Croo is als minister voor Telecom en Digitale Agenda een voorstander van ethical hacking en laat momenteel het CCB een richtlijn uitwerken die kan dienen als wettelijk kader. Maar ethische hackers hoeven zich niet te beperken tot veiligheidslekken volgens hem.

“Normaal focussen ethische hackers zich op de beveiliging van informaticasystemen- of netwerken, maar waarom gebruiken we hun expertise ook niet om de anonimiteit van datasets te testen? Zij zullen wel nagaan of de gegevens echt niet terug te brengen zijn tot de locatiegegevens van één persoon.” Aldus de minister in een verklaring.

De Croo doet de uitspraak in naleep van het plan van Proximus om gegevens te verkopen aan bedrijven voor marktonderzoek. Die gegevens zijn op zich anoniem, maar critici wijzen er op dat het vaak mogelijk is uit die datahoop alsnog individueel gedrag te herkennen. Al zouden ethische hackers in dit geval minder van pas komen, gezien de data van Proximus enkel op bestelling en tegen betaling verkrijgbaar is.

Privacycommissie moet proactief werken

Tegelijk grijpen De Croo en staatssecretaris voor Privacy Philippe De Backer het initiatief aan om er op te wijzen dat de Privacycommissie wordt versterkt. Daarbij moet de focus verschuiven van papieren machtigingen, bijvoorbeeld om een camera te mogen plaatsen, naar controles om na te gaan wat bedrijven met klantgegevens en andere gevoelige data doen.

“Er komt een kenniscentrum, zodat we een toekomstvisie kunnen uitbouwen rond big data. Deze reflectie en link met de privacycommissie hebben we al gemaakt bij de implementatie van de Europese Open Data strategie in België.” Aldus De Backer.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content