Tegen eind 2010 moeten er wereldwijde regels van kracht worden die een oorlog in cyberspace kunnen vermijden. Dat vertelde secretaris generaal Hamadoun Touré van de ITU tijdens de opening van Telecom World 09 in Genève.

"De derde wereldoorlog zal zich afspelen in cyberspace", zo waarschuwde topman Touré van de International Telecommunication Union. "Een wereldoorlog die evengoed kan worden uitgelokt door een individu, als door een land. Wat maakt dat zowat iedereen een potentiële supermacht is."

Touré ziet het als de taak van ITU om de harmonie en de 'vrede' op het internet te bewaren. Zijn organisatie wil daarom tegen eind volgend jaar met een rist internationaal onderschreven regels op de proppen komen, die een oorlog in cyberspace kunnen vermijden.

"Cybersecurity staat al jaren hoog op onze agenda, en we hebben al met overheden en bedrijfsleiders rond de tafel gezeten om te bekijken wat er mogelijk is", aldus Touré. "Elk land moet voor een stuk zelf uitmaken hoe het cybercrime wil aanpakken en bestraffen. Maar in een later stadium moeten die verschillende 'frameworks' wel op elkaar worden afgestemd. Technisch gesproken is dat absoluut geen probleem, maar cybercrime kan gemakkelijk misbruikt worden voor politieke doeleinden. Denk maar aan het beknotten van de privacy of de vrijheid van burgers. Dat moeten we ten alle koste vermijden."

Woensdag wordt al een eerste aanzet gegeven in Genève, want dan presenteert de International Telecommunications Union zijn 'Child Online Protection'-programma.

"Criminelen zijn al volop bezig met het bewerken van onze kinderen op het net. Het is dan ook niet meer dan normaal dat onze eerste inspanningen voorbehouden worden voor de jeugd. In een later stadium kunnen we er dan voor zorgen dat alle burgers de nodige bescherming kunnen genieten op het web, en dat landen afspraken maken over wat ze kunnen doen als ze aangevallen worden. The best way to win a war is to prevent it."

Tegen eind 2010 moeten er wereldwijde regels van kracht worden die een oorlog in cyberspace kunnen vermijden. Dat vertelde secretaris generaal Hamadoun Touré van de ITU tijdens de opening van Telecom World 09 in Genève. "De derde wereldoorlog zal zich afspelen in cyberspace", zo waarschuwde topman Touré van de International Telecommunication Union. "Een wereldoorlog die evengoed kan worden uitgelokt door een individu, als door een land. Wat maakt dat zowat iedereen een potentiële supermacht is." Touré ziet het als de taak van ITU om de harmonie en de 'vrede' op het internet te bewaren. Zijn organisatie wil daarom tegen eind volgend jaar met een rist internationaal onderschreven regels op de proppen komen, die een oorlog in cyberspace kunnen vermijden. "Cybersecurity staat al jaren hoog op onze agenda, en we hebben al met overheden en bedrijfsleiders rond de tafel gezeten om te bekijken wat er mogelijk is", aldus Touré. "Elk land moet voor een stuk zelf uitmaken hoe het cybercrime wil aanpakken en bestraffen. Maar in een later stadium moeten die verschillende 'frameworks' wel op elkaar worden afgestemd. Technisch gesproken is dat absoluut geen probleem, maar cybercrime kan gemakkelijk misbruikt worden voor politieke doeleinden. Denk maar aan het beknotten van de privacy of de vrijheid van burgers. Dat moeten we ten alle koste vermijden." Woensdag wordt al een eerste aanzet gegeven in Genève, want dan presenteert de International Telecommunications Union zijn 'Child Online Protection'-programma. "Criminelen zijn al volop bezig met het bewerken van onze kinderen op het net. Het is dan ook niet meer dan normaal dat onze eerste inspanningen voorbehouden worden voor de jeugd. In een later stadium kunnen we er dan voor zorgen dat alle burgers de nodige bescherming kunnen genieten op het web, en dat landen afspraken maken over wat ze kunnen doen als ze aangevallen worden. The best way to win a war is to prevent it."