Nokia heeft in Londen zijn eerste smartphones voorgesteld die draaien op Windows Phone, het mobiele besturingssysteem van Microsoft. De Lumia 800 wordt in de markt gezet als high end toestel, en moet dus gaan concurreren met de iPhone en de Samsung Galaxy S2. De Lumia 710 wil een betaalbaar alternatief zijn voor minder kapitaalkrachtige consumenten.

Ceo Stephen Elop opende Nokia World in Londen met beelden uit Beiroet, een stad die ooit erg welvarend was, maar vandaag deels terug opgebouwd moet worden. Is er een parallel met de situatie van de Finse fabrikant? Misschien. Nokia staat alvast op een keerpunt. Hoewel minder abrupt dan gevreesd, daalde de omzet in het laatste kwartaal met nog eens 25 procent. Als er één ding duidelijk is, dan wel dat het overleven van het bedrijf op het spel staat.

Elop leek dan ook opgelucht dat hij de eerste twee Nokia-smartphones kon voorstellen die draaien op Windows Phone. De Nokia Lumia 800 noemde hij zelfs "de eerste échte Windows Phone op de markt", al is het niet helemaal duidelijk wat de man daar juist mee bedoelt. Het speeltje waarmee Nokia de iPhone en de Android-toestellen wil bekampen, kreeg alvast dezelfde look en specificaties mee als de Nokia N9, alleen het besturingssysteem verschilt.

Het grote verschil met reeds bestaande Windows Phone-toestellen is dat de Lumia-reeks wordt uitgerust met een aantal toepassingen van Nokia zelf. Zo wordt de navigatiesoftware van het bedrijf bijvoorbeeld de norm. Die is uitgebreider dan de applicatie van Microsoft zelf, en zal gratis gebruikt kunnen worden. Nokia voegt ook een muziekdienst, ('MixRadio') toe aan de software. Daarnaast is het mogelijk om via een speciale app (in samenwerking met ESPN) sportnieuws op te vragen.

De adviesprijs voor de Lumia 800 bedraagt 499 euro, de Lumia 710 zou al voor 349 euro van eigenaar kunnen veranderen. Nokia en Microsoft willen in een eerste fase dus duidelijk concurreren op prijs, want de toptoestellen van de concurrenten kosten een pak meer.

Hoewel beide toestellen onmiddellijk beschikbaar zullen zijn in heel wat Europese landen, wordt de lancering in België uitgesteld tot begin 2012. Dit omdat Nokia naar eigen zeggen nog heel wat potentieel ziet voor de N9 in ons land, het huidige topmodel dat draait op het Meego-besturingssysteem. Pittig detail is dat je voor de N9 vandaag 599 euro moet ophoesten (voor de 16 gig-versie).Nokia heeft in Londen zijn eerste smartphones voorgesteld die draaien op Windows Phone, het mobiele besturingssysteem van Microsoft. De Lumia 800 wordt in de markt gezet als high end toestel, en moet dus gaan concurreren met de iPhone en de Samsung Galaxy S2. De Lumia 710 wil een betaalbaar alternatief zijn voor minder kapitaalkrachtige consumenten.Ceo Stephen Elop opende Nokia World in Londen met beelden uit Beiroet, een stad die ooit erg welvarend was, maar vandaag deels terug opgebouwd moet worden. Is er een parallel met de situatie van de Finse fabrikant? Misschien. Nokia staat alvast op een keerpunt. Hoewel minder abrupt dan gevreesd, daalde de omzet in het laatste kwartaal met nog eens 25 procent. Als er één ding duidelijk is, dan wel dat het overleven van het bedrijf op het spel staat.Elop leek dan ook opgelucht dat hij de eerste twee Nokia-smartphones kon voorstellen die draaien op Windows Phone. De Nokia Lumia 800 noemde hij zelfs "de eerste échte Windows Phone op de markt", al is het niet helemaal duidelijk wat de man daar juist mee bedoelt. Het speeltje waarmee Nokia de iPhone en de Android-toestellen wil bekampen, kreeg alvast dezelfde look en specificaties mee als de Nokia N9, alleen het besturingssysteem verschilt.Het grote verschil met reeds bestaande Windows Phone-toestellen is dat de Lumia-reeks wordt uitgerust met een aantal toepassingen van Nokia zelf. Zo wordt de navigatiesoftware van het bedrijf bijvoorbeeld de norm. Die is uitgebreider dan de applicatie van Microsoft zelf, en zal gratis gebruikt kunnen worden. Nokia voegt ook een muziekdienst, ('MixRadio') toe aan de software. Daarnaast is het mogelijk om via een speciale app (in samenwerking met ESPN) sportnieuws op te vragen.De adviesprijs voor de Lumia 800 bedraagt 499 euro, de Lumia 710 zou al voor 349 euro van eigenaar kunnen veranderen. Nokia en Microsoft willen in een eerste fase dus duidelijk concurreren op prijs, want de toptoestellen van de concurrenten kosten een pak meer.Hoewel beide toestellen onmiddellijk beschikbaar zullen zijn in heel wat Europese landen, wordt de lancering in België uitgesteld tot begin 2012. Dit omdat Nokia naar eigen zeggen nog heel wat potentieel ziet voor de N9 in ons land, het huidige topmodel dat draait op het Meego-besturingssysteem. Pittig detail is dat je voor de N9 vandaag 599 euro moet ophoesten (voor de 16 gig-versie).