De winnaar van de TED-prijs 2011 is een fotograaf die de hele planeet als zijn museum gebruikt om zijn monumentale digitale foto's te tonen.

TED staat voor Technology, Entertainment en Design. Het is een conferentie die jaarlijks wordt georganiseerd door een non-profitorganisatie in Californië waar talrijke sprekers aan het woord komen uit de drie sectoren. Centraal staat de gedachte dat er geen grotere kracht bestaat om de wereld te veranderen dan een krachtig idee.

Elk jaar reikt TED ook een prijs uit aan een uitzonderlijk iemand die een "wens heeft om de wereld te veranderen". De prijs bedraagt $ 100.000. Dit jaar ging de prijs naar een fotograaf die opereert onder de schuilnaam JR. Zijn carrière startte toen hij in de Parijse metro een fototoestel vond en in de buitenwijken met de vele allochtonen zwart-wit portretten begon te maken die hij vervolgens als een graffitikunstenaar aan de gevels plakte.

Een van zijn meest tot verbeelding sprekende projecten is Face 2 Face, volgens sommigen de grootste illegale fototentoonstelling ooit. In 2007 maakte hij portretten van Israëliërs en Palestijnen met hetzelfde beroep en hing ze naast elkaar op aan beide zijden van de betonnen muur die Israël heeft opgetrokken. In de video komt JR aan het woord en krijg je een indruk van zijn werk als "photograffeur" zoals hij zichzelf omschrijft.

De winnaar van de TED-prijs 2011 is een fotograaf die de hele planeet als zijn museum gebruikt om zijn monumentale digitale foto's te tonen. TED staat voor Technology, Entertainment en Design. Het is een conferentie die jaarlijks wordt georganiseerd door een non-profitorganisatie in Californië waar talrijke sprekers aan het woord komen uit de drie sectoren. Centraal staat de gedachte dat er geen grotere kracht bestaat om de wereld te veranderen dan een krachtig idee. Elk jaar reikt TED ook een prijs uit aan een uitzonderlijk iemand die een "wens heeft om de wereld te veranderen". De prijs bedraagt $ 100.000. Dit jaar ging de prijs naar een fotograaf die opereert onder de schuilnaam JR. Zijn carrière startte toen hij in de Parijse metro een fototoestel vond en in de buitenwijken met de vele allochtonen zwart-wit portretten begon te maken die hij vervolgens als een graffitikunstenaar aan de gevels plakte. Een van zijn meest tot verbeelding sprekende projecten is Face 2 Face, volgens sommigen de grootste illegale fototentoonstelling ooit. In 2007 maakte hij portretten van Israëliërs en Palestijnen met hetzelfde beroep en hing ze naast elkaar op aan beide zijden van de betonnen muur die Israël heeft opgetrokken. In de video komt JR aan het woord en krijg je een indruk van zijn werk als "photograffeur" zoals hij zichzelf omschrijft.