Eén op de vier Belgische ondernemingen heeft geen erp-systeem in huis. Slechts een kleine minderheid zou alsnog binnen de twaalf maanden een Enterprise Resource Planning-pakket aankopen. Geen behoefte, te duur en te complex?

Erp-oplossingen worden niet altijd even enthousiast onthaald door de it-afdeling, maar erp "is het it-chassis, de ruggegraat van de onderneming," vertelt Diederik Naessens, voorzitter van de Baan World Users groep België. Heel vaak, in meer dan de helft van de gevallen is het zelfs de directieraad of het algemeen management die beslissen over de aankoop. Dat blijkt alvast uit de Data News enquête bij cio's en it-verantwoordelijken, die u volgende week in de ERP & Accountancy Guide vindt.

De meerderheid van de respondenten zijn het er overigens over eens dat de erp-software zorgde voor één enkele geïntegreerde database. Maar bijna één op de vier zou zijn erp-leverancier niet aanbevelen aan derden. En de ruim de helft van de misnoegden is alvast van plan te migreren. "Onderschat de eindgebruiker niet. Hij bepaalt voor een groot stuk het succes van een erp-implementatie", meent Rudy Pieters van de Belux Oracle User group.

Toch vinden heel wat bedrijven een erp-oplossing te duur en te complex. Bijna de helft geeft aan dat het aanvankelijke budget zelfs helemaal niet gerespecteerd werd. "Leveranciers doen te weinig moeite om de return-on-investment aan te tonen," aldus voorzitter Patrick Verlee van de Movex User group. En "dat het complex zou zijn, komt wellicht omdat te veel bedrijven zich wagen aan maatwerk en weigeren standaardfuncties in gebruik te nemen," stelde Paul Vandeloo, voorzitter van de SAP gebruikersgroep SAPience tijdens de Data News rondetafel. Algemeen gaat men er vanuit dat voor de implementatie van een erp-pakket toch beter de hulp van derden wordt ingeroepen.

De ERP & Accountancy Guide vindt u volgende week samen met uw wekelijks Data News magazine.

Eén op de vier Belgische ondernemingen heeft geen erp-systeem in huis. Slechts een kleine minderheid zou alsnog binnen de twaalf maanden een Enterprise Resource Planning-pakket aankopen. Geen behoefte, te duur en te complex? Erp-oplossingen worden niet altijd even enthousiast onthaald door de it-afdeling, maar erp "is het it-chassis, de ruggegraat van de onderneming," vertelt Diederik Naessens, voorzitter van de Baan World Users groep België. Heel vaak, in meer dan de helft van de gevallen is het zelfs de directieraad of het algemeen management die beslissen over de aankoop. Dat blijkt alvast uit de Data News enquête bij cio's en it-verantwoordelijken, die u volgende week in de ERP & Accountancy Guide vindt. De meerderheid van de respondenten zijn het er overigens over eens dat de erp-software zorgde voor één enkele geïntegreerde database. Maar bijna één op de vier zou zijn erp-leverancier niet aanbevelen aan derden. En de ruim de helft van de misnoegden is alvast van plan te migreren. "Onderschat de eindgebruiker niet. Hij bepaalt voor een groot stuk het succes van een erp-implementatie", meent Rudy Pieters van de Belux Oracle User group. Toch vinden heel wat bedrijven een erp-oplossing te duur en te complex. Bijna de helft geeft aan dat het aanvankelijke budget zelfs helemaal niet gerespecteerd werd. "Leveranciers doen te weinig moeite om de return-on-investment aan te tonen," aldus voorzitter Patrick Verlee van de Movex User group. En "dat het complex zou zijn, komt wellicht omdat te veel bedrijven zich wagen aan maatwerk en weigeren standaardfuncties in gebruik te nemen," stelde Paul Vandeloo, voorzitter van de SAP gebruikersgroep SAPience tijdens de Data News rondetafel. Algemeen gaat men er vanuit dat voor de implementatie van een erp-pakket toch beter de hulp van derden wordt ingeroepen. De ERP & Accountancy Guide vindt u volgende week samen met uw wekelijks Data News magazine.