Het kostte hem een jaar werk en 37.440 opnames, maar uiteindelijk slaagde fotograaf Nick Risinger erin om een 5.000 megapixel grote foto samen te stellen van de hele sterrenhemel bij nacht.

Met zijn project Photopic Sky Survey heeft astrofotograaf Nick Risinger de volledige sterrenhemel in kaart gebracht op één enkele foto die je op een website kan bekijken met een eenvoudig zoomapplet of meer diepgaand met een interactief 360 graden panoramazicht.

Risinger reisde bijna 100.000 kilometer in een jaar tijd om de opnames te maken. Hij schoot de foto's voornamelijk in het zuiden van Amerika en in Zuid-Afrika in gebieden waar de lichtpollutie nog gering is. Voor de opnames gebruikte Risinger zes camera's die hij monteerde op een robotstatief dat kan meebewegen met de rotatie van de aarde.

De nachthemel had hij verdeeld in een grid van 624 uniforme gebieden, waarvan hij de coördinaten had opgeslagen in zijn computer om zeker te zijn dat hij geen deel van de hemel zou missen. Voor elk frame maakte Risinger 60 opnames. Niet alleen bracht hij een onnoemlijk aantal uren door onder de nachthemel luisterend naar het klikgeluid van de sluiters, hij spendeerde ook nog uren achter zijn computer om de 37.440 opnames samen te voegen tot één enkele 5 gigapixel grote foto.

Het kostte hem een jaar werk en 37.440 opnames, maar uiteindelijk slaagde fotograaf Nick Risinger erin om een 5.000 megapixel grote foto samen te stellen van de hele sterrenhemel bij nacht. Met zijn project Photopic Sky Survey heeft astrofotograaf Nick Risinger de volledige sterrenhemel in kaart gebracht op één enkele foto die je op een website kan bekijken met een eenvoudig zoomapplet of meer diepgaand met een interactief 360 graden panoramazicht. Risinger reisde bijna 100.000 kilometer in een jaar tijd om de opnames te maken. Hij schoot de foto's voornamelijk in het zuiden van Amerika en in Zuid-Afrika in gebieden waar de lichtpollutie nog gering is. Voor de opnames gebruikte Risinger zes camera's die hij monteerde op een robotstatief dat kan meebewegen met de rotatie van de aarde. De nachthemel had hij verdeeld in een grid van 624 uniforme gebieden, waarvan hij de coördinaten had opgeslagen in zijn computer om zeker te zijn dat hij geen deel van de hemel zou missen. Voor elk frame maakte Risinger 60 opnames. Niet alleen bracht hij een onnoemlijk aantal uren door onder de nachthemel luisterend naar het klikgeluid van de sluiters, hij spendeerde ook nog uren achter zijn computer om de 37.440 opnames samen te voegen tot één enkele 5 gigapixel grote foto.