De Unisys-enquête peilde bij meer dan 3.500 consumenten in zeven Europese landen, waaronder België (504 respondenten) naar hun opinie over het gebruik van biometrie als authenticatiemiddel om toegang te krijgen tot hun online accounts.. Zes op de tien Belgische respondenten gelooft dat biometrie veiliger is dan PIN en wachtwoord, terwijl slechts 14 procent het tegendeel gelooft. Daarbovenop verklaart 67 procent meer vertrouwen te hebben in privé- en overheidsorganisaties die biometrie gebruiken voor authenticatie.

Respondenten zijn het meest gewonnen voor de vingerafdruk: 59 procent ziet dit zitten als authenticatiemethode, gevolgd door de iris-scan (47 procent), gezichtsherkenning (27 procent) en stemherkenning (20 procent).

'Mobiele toestellen hebben biometrie mainstram gemaakt'

"Deze resultaten wijzen erop dat de dagen van wachtwoord en PIN als enig authenticatiemiddel mogelijk zijn geteld. Het gebruik van mobiele toestellen heeft van biometrie een mainstream technologie gemaakt, nu steeds meer mensen een vingerafdruklezer gebruiken voor toegang tot hun smartphone. Met de komst van de volgende generatie smartphones zal ook stem- en gezichtsherkenning steeds meer ingeburgerd raken", voorspelt Rudolf de Schipper van Unisys Belgium toe.

Toch moet biometrie volgens hem zeker niet gezien worden als de opvolger of vervanger van wachtwoorden. "Het wordt best in combinatie gebruikt met de traditionele authenticatiemechanismes."

De Unisys-enquête peilde bij meer dan 3.500 consumenten in zeven Europese landen, waaronder België (504 respondenten) naar hun opinie over het gebruik van biometrie als authenticatiemiddel om toegang te krijgen tot hun online accounts.. Zes op de tien Belgische respondenten gelooft dat biometrie veiliger is dan PIN en wachtwoord, terwijl slechts 14 procent het tegendeel gelooft. Daarbovenop verklaart 67 procent meer vertrouwen te hebben in privé- en overheidsorganisaties die biometrie gebruiken voor authenticatie. Respondenten zijn het meest gewonnen voor de vingerafdruk: 59 procent ziet dit zitten als authenticatiemethode, gevolgd door de iris-scan (47 procent), gezichtsherkenning (27 procent) en stemherkenning (20 procent). "Deze resultaten wijzen erop dat de dagen van wachtwoord en PIN als enig authenticatiemiddel mogelijk zijn geteld. Het gebruik van mobiele toestellen heeft van biometrie een mainstream technologie gemaakt, nu steeds meer mensen een vingerafdruklezer gebruiken voor toegang tot hun smartphone. Met de komst van de volgende generatie smartphones zal ook stem- en gezichtsherkenning steeds meer ingeburgerd raken", voorspelt Rudolf de Schipper van Unisys Belgium toe.Toch moet biometrie volgens hem zeker niet gezien worden als de opvolger of vervanger van wachtwoorden. "Het wordt best in combinatie gebruikt met de traditionele authenticatiemechanismes."