De Lijn plant eerste zelfrijdende bus

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) voor De Lijn-bus © BELGA

Vanaf 2018 zal De Lijn een eerste zelfrijdende bus inzetten. Die zal elk uur een traject van vijf kilometer rond de luchthaven van Zaventem afleggen met zo’n 250 reizigers.

In 2018 zet De Lijn een eerste zelfrijdende bus in, op een parcours rond de luchthaven van Zaventem. Het gaat om een proefproject, waarmee de openbaarvervoermaatschappij wil vermijden dat de autosector een kapitale voorsprong neemt.

Deelnemen aan verkeer

Minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) aast al langer op een project met zelfrijdende voertuigen in Vlaanderen. Dat werd gevonden rond de luchthaven, waar veel verkeer is op private wegen tussen de parkings, de bedrijven en het hoofdgebouw. Omdat het sensu stricto niet om openbare weg gaat, is er geen aanpassing van de wetgeving nodig.

In 2018 moeten de zelfrijdende bussen rond de klok een traject van 5 kilometer bedienen. “De bedoeling is om elk uur zo’n 250 reizigers te vervoeren aan een snelheid van 15 tot 20 kilometer per uur, tussen de personeelsparking, de parkings in de cargozone en de bedrijven op de luchthaven”, zegt Roger Kesteloot, topman van De Lijn. De bus zal niet over een eigen bedding rijden en dus deelnemen aan het reguliere verkeer.

Chauffeurs niet vervangen

De voorbereiding kost 360.000 euro, een bedrag dat voor de helft door De Lijn en voor de helft door de luchthaven wordt gedragen. Na de zomer wordt een lastenboek voor de constructeur van het voertuig opgemaakt, waarna bedrijven zich kunnen inschrijven voor de aanbesteding. “Het zou positief zijn als de Vlaamse industrie interesse toont”, zegt Kesteloot. Daarbij wordt in de eerste plaats naar Van Hool gekeken, maar de specialist uit Lier moet zich nog over het dossier buigen.

Kesteloot benadrukt dat het niet de bedoeling is buschauffeurs te vervangen en banen te schrappen. “Dit moet een aanvullend aanbod worden, in situaties waar dat anders onbetaalbaar zou zijn.”

Aanpassing wetgeving

Weyts is tevreden dat er snel een project komt. “Het is belangrijk dat we het voortouw nemen, dat we de bus kunnen positioneren als modern vervoersmiddel”, zegt hij. “Dit wordt een ervaring die de toeristen op Zaventem zal bijblijven.”

Tegelijk werkt de minister, samen met zijn federale ambtgenoot Jacqueline Galant (MR), aan een aanpassing van de wetgeving waardoor zelfrijdende voertuigen op de openbare weg worden toegelaten, maar dat is een werk van lange adem. Nu vereist de wet immers dat in elk voertuig een bestuurder aanwezig is. “De snelste oplossing is wellicht de interpretatie van het woord bestuurder verbreden, waardoor dat ook bijvoorbeeld een computer kan betekenen”, zegt de N-VA’er. Daarvoor zou een aanvullend protocol bij de Conventie van Wenen moeten worden opgesteld, wat in een Europese context moet gebeuren. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content