Vorig jaar al ging de De Lijn op zoek naar offertes voor de vernieuwing van het bestaande wide area network (wan).

De Lijn wilde het vervangen door een mpls-netwerk. Dat is een technologie die het mogelijk maakt alle applicaties van verschillende vestigingen flexibel over 1 netwerk te sluizen. Maar in de loop van het voorbije jaar werd de aanbesteding plots weer ingetrokken, om ze deze zomer opnieuw te lanceren.

"De Lijn wilde het project in een ruimere context bekijken", vertelt Luc Tack, ict-manager bij De Lijn. "Tijdens de onderhandelingsprocedure bleek dat de toepassing camerabewaking voor het project 'Veilig op weg' nood had aan hogere bandbreedtes, dat de koppeling van de bestaande zendmasten in het mpls-netwerk niet meer nodig was omdat De Lijn ook de eigen radiotechnologie herbekijkt en dat slechts één aanbieder vorig jaar de 2 datacenters van de organisatie kon koppelen via 'dark fiber'."

Die laatste verklaring zorgde ervoor dat in de nieuwe aanbesteding de koppeling van de opslagsystemen van de 2 datacenters ondergebracht werd in een apart perceel. De aanbesteding is ook budgettair uitgebreid van een geraamde 2,84 miljoen euro naar net geen 4,2 miljoen euro. "Dat is te wijten aan de toevoeging van nieuwe stelplaatsen, dus extra connectiepunten", aldus nog Tack. "En ook aan de toevoeging van sites met mogelijke videobewaking, wat niet voorzien was in het oorspronkelijke dossier."

Volgende week publiceert Data News een uitgebreid interview met Luc Tack.

Vorig jaar al ging de De Lijn op zoek naar offertes voor de vernieuwing van het bestaande wide area network (wan). De Lijn wilde het vervangen door een mpls-netwerk. Dat is een technologie die het mogelijk maakt alle applicaties van verschillende vestigingen flexibel over 1 netwerk te sluizen. Maar in de loop van het voorbije jaar werd de aanbesteding plots weer ingetrokken, om ze deze zomer opnieuw te lanceren. "De Lijn wilde het project in een ruimere context bekijken", vertelt Luc Tack, ict-manager bij De Lijn. "Tijdens de onderhandelingsprocedure bleek dat de toepassing camerabewaking voor het project 'Veilig op weg' nood had aan hogere bandbreedtes, dat de koppeling van de bestaande zendmasten in het mpls-netwerk niet meer nodig was omdat De Lijn ook de eigen radiotechnologie herbekijkt en dat slechts één aanbieder vorig jaar de 2 datacenters van de organisatie kon koppelen via 'dark fiber'." Die laatste verklaring zorgde ervoor dat in de nieuwe aanbesteding de koppeling van de opslagsystemen van de 2 datacenters ondergebracht werd in een apart perceel. De aanbesteding is ook budgettair uitgebreid van een geraamde 2,84 miljoen euro naar net geen 4,2 miljoen euro. "Dat is te wijten aan de toevoeging van nieuwe stelplaatsen, dus extra connectiepunten", aldus nog Tack. "En ook aan de toevoeging van sites met mogelijke videobewaking, wat niet voorzien was in het oorspronkelijke dossier." Volgende week publiceert Data News een uitgebreid interview met Luc Tack.