Vervoersmaatschappij De Lijn heeft zijn systemen een upgrade gegeven. De Lijn was al langer klant bij softwarebedrijf Oracle, maar de IT-infrastructuur werd nu overgebracht naar het nieuwe Exadata cloudsysteem. Het gaat om een private cloudoplossing vanaf de eigen datacenters van De Lijn, maar het volledige beheer van de infrastructuur gebeurt door Oracle.

"De reiziger heeft hier niets van gemerkt, want het gaat om een onderhuidse migratie van het ene systeem naar het andere", zegt Lode Schrauwen, hoofd infrastructuur bij De Lijn. "De migratie werd gecoördineerd door Oracle zelf." De Lijn kan met de overschakelingen het aantal systemen dat nodig is voor het draaien van bestaande database workloads terugbrengen. Databases kunnen daarmee op minder servers geconsolideerd worden.

Volgens Schrauwen heeft de nieuwe infrastructuur duidelijke technische voordelen die de reiziger op termijn wel onrechtstreeks zal ondervinden. "Dit systeem heeft een lagere en duidelijke licentiekost op basis van de capaciteit van het systeem die niet overschreden kan worden. Het is ook eenvoudiger, en de verhoogde prestaties scheppen nieuwe mogelijkheden. De Lijn zal door het nieuwe systeem de mogelijkheid hebben om nieuwe digitale toepassingen te ontwikkelen voor de reiziger."

Vervoersmaatschappij De Lijn heeft zijn systemen een upgrade gegeven. De Lijn was al langer klant bij softwarebedrijf Oracle, maar de IT-infrastructuur werd nu overgebracht naar het nieuwe Exadata cloudsysteem. Het gaat om een private cloudoplossing vanaf de eigen datacenters van De Lijn, maar het volledige beheer van de infrastructuur gebeurt door Oracle. "De reiziger heeft hier niets van gemerkt, want het gaat om een onderhuidse migratie van het ene systeem naar het andere", zegt Lode Schrauwen, hoofd infrastructuur bij De Lijn. "De migratie werd gecoördineerd door Oracle zelf." De Lijn kan met de overschakelingen het aantal systemen dat nodig is voor het draaien van bestaande database workloads terugbrengen. Databases kunnen daarmee op minder servers geconsolideerd worden. Volgens Schrauwen heeft de nieuwe infrastructuur duidelijke technische voordelen die de reiziger op termijn wel onrechtstreeks zal ondervinden. "Dit systeem heeft een lagere en duidelijke licentiekost op basis van de capaciteit van het systeem die niet overschreden kan worden. Het is ook eenvoudiger, en de verhoogde prestaties scheppen nieuwe mogelijkheden. De Lijn zal door het nieuwe systeem de mogelijkheid hebben om nieuwe digitale toepassingen te ontwikkelen voor de reiziger."