De Nederlandse start-up die met 316.000 euro verdween

© Getty Images/iStockphoto
Els Bellens
Els Bellens Technologiejournaliste bij Data News

Een Nederlandse start-up die begin deze maand 316.000 euro aan ethereum ophaalde in een ICO, is met de noorderzon verdwenen. Experten spreken van een wel doordachte scam. Het ruilplatform achter de tokens zoekt naar manieren om investeerders terug te betalen.

Een nieuwe maand, een nieuw ICO-diefstalverhaal. Een vermoedelijk Nederlands cryptomuntbedrijfje is van de ene dag op de andere verdwenen, mét al het geld dat het net had opgehaald in een ICO. De start-up in kwestie heet Confido en werd, naar eigen zeggen, geleid door ene Joost van Doorn. In zijn ICO wist het bijna 375.000 dollar (omgerekend 316.000 euro) aan ethereum binnen te halen met de belofte dat het slimme contracten zou ontwikkelen die zouden kunnen bemiddelen tussen kopers en verkopers. De ICO is een virtuele variant van een ‘IPO’, het traditionele moment waarom bedrijven naar de beurs gaan. Met zo’n ICO haalt een bedrijf geld op door tokens uit te geven in plaats van aandelen. Echter, vorige week verdween echter elk spoor van Confido, en van de oprichter. De website,het Twitter-account en de Facebookpagina werden allemaal verwijderd. Een laatste berichtje zou het hebben over ‘gerechtelijke problemen’.

‘Heel goede oplichters’

Ondertussen komt ook meer uit over Joost van Doorn, de CEO van het bedrijfje. Ook van hem is namelijk niets online te vinden, en dat wordt gezien als een teken dat de man niet echt bestaat. In zijn bio op de ondertussen verdwenen site van Confido, melde hij dat hij een master heeft in internationale handel, en dat hij voor eBay, PepsiCo en Zalando heeft gewerkt. Zowel PepsiCo als Zalando hebben ondertussen aan de Amerikaanse nieuwszender CNBC gemeld dat ze nog nooit van de man hebben gehoord.

Een en ander betekent dat alle vragen van ongeruste investeerders nu terechtkomen bij TokenLot, het platform waarop Confido zijn ICO draaide. Dat bedrijf heeft het over een ‘scam’ en meldt dat het op zoek is naar de oprichters van Confido, en naar het verdwenen geld. “We zijn de enige overgebleven bron online voor mensen die antwoorden willen op hun vragen,” vertelt Eli Lewitt van TokenLot aan website Vice. “Dit waren heel goede oplichters.” KuCoin, het Chinese ruilplatform de Confido tokens opgelijst werden, heeft dan weer gemeld dat het enkele van de investeerders zal vergoeden voor geleden schade.

De ICO gold rush

ICO’s zijn de nieuwe, hippe manier voor start-ups om aan geld te geraken. De methode lijdt aan zijn eigen versie van goudkoorts. Dit jaar werd er al zo’n 3,55 miljard dollar opgehaald via ICO. Bedrijven geven daarbij digitale tokens uit in ruil voor cryptogeld zoals ether of bitcoin. Die tokens kunnen later geruild worden voor diensten of producten van het bedrijfje. Voor start-ups is het een alternatief dat hen minder voorwaarden oplegt dan onderhandelingen met venture capitalisten of investeerders op de beurs. De kopers van tokens krijgen namelijk geen zeg in het bestuur van de start-up.

Maar dat gebrek aan toezicht is meteen ook het probleem. De meerderheid van de landen hebben geen wettelijk kader voor ICO’s, en investeerders krijgen zo geen garanties op bescherming. Nu er met deze ICO’s steeds meer geld gemoeid is, gaat het ook steeds vaker mis. In juli wist een creatieve hacker nog met 6 miljoen euro aan ethereum weg te komen, door de link te veranderen van de rekening waarop investeerders konden storten. Het is dus lang niet de eerste keer dat een ICO slachtoffer wordt van een aanval, al lijkt het deze keer wel op een zeer ouderwetse oplichtingstruc, toegepast op nieuwe technologie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content