In de nieuwste versie van de berichtendienst WhatsApp verschijnen er twee blauwe vinkjes bij een bericht als de ontvanger het heeft gelezen. Je kan voortaan ook zien om hoe laat je bericht juist bekeken werd.

Deze vernieuwing is volgens vele ontevreden gebruikers 'een inbreuk op de privacy'. De vinkjes zouden voor 'meer sociale druk' zorgen: als je niet meteen antwoordt op een bericht waarvan de verzender weet dat je het gelezen hebt, lijkt het alsof je hem of haar negeert.

De blauwe vinkjes zijn - in tegenstelling tot de soortgelijke 'leesbewijzen' in iMessages - (nog) niet uit te schakelen. Al bestaan er wel methodes om ze te omzeilen.

Zo kan je de iPhone in vliegtuigmodus zetten alvorens een WhatsApp-bericht te openen, zodat er geen mobiele verbinding is en je toestel niet kan doorgeven dat je het bericht gelezen hebt. Ook kan je WhatsApp-berichten lezen als notificaties in je berichtencentrum.

UPDATE 10/11: Het vertaalplatform van WhatsApp lijkt te verklappen dat de berichtendienst de blauwe vinkjes optioneel gaat maken. Dat meldt ZDNet.

In de nieuwste versie van de berichtendienst WhatsApp verschijnen er twee blauwe vinkjes bij een bericht als de ontvanger het heeft gelezen. Je kan voortaan ook zien om hoe laat je bericht juist bekeken werd. Deze vernieuwing is volgens vele ontevreden gebruikers 'een inbreuk op de privacy'. De vinkjes zouden voor 'meer sociale druk' zorgen: als je niet meteen antwoordt op een bericht waarvan de verzender weet dat je het gelezen hebt, lijkt het alsof je hem of haar negeert. De blauwe vinkjes zijn - in tegenstelling tot de soortgelijke 'leesbewijzen' in iMessages - (nog) niet uit te schakelen. Al bestaan er wel methodes om ze te omzeilen. Zo kan je de iPhone in vliegtuigmodus zetten alvorens een WhatsApp-bericht te openen, zodat er geen mobiele verbinding is en je toestel niet kan doorgeven dat je het bericht gelezen hebt. Ook kan je WhatsApp-berichten lezen als notificaties in je berichtencentrum. UPDATE 10/11: Het vertaalplatform van WhatsApp lijkt te verklappen dat de berichtendienst de blauwe vinkjes optioneel gaat maken. Dat meldt ZDNet.