Door een arrest van het Europees Hof van Justitie uit mei 2014 kan elke Europese burger een online zoekmachine verzoeken zijn of haar persoonsgegevens - indien die fout of niet langer relevant zijn - uit de lijst met zoekresultaten te verwijderen.

De Privacycommissie legt op de website www.privacycommission.be uit welke procedures gevolgd moeten worden om zo'n verzoek in te dienen en aan welke voorwaarden voldaan moet worden.

"Het recht om vergeten te worden betekent dat u kan vragen dat uw persoonsgegevens niet langer verwerkt worden, maar dat kan enkel om 'zwaarwegende en gerechtvaardigde redenen, die verband houden met uw bijzondere situatie'", klinkt het. "Het is dus niet zo dat u met één verzoekje aan Google ineens alles wat ooit online over u gepubliceerd is, of alles wat u zelf ooit online gezet hebt, kan doen verdwijnen."

Indien een verzoek wordt geweigerd, kan de betrokkene de Privacycommissie contacteren en/of zich tot de rechtbank wenden, klinkt het nog. "We hebben deze informatie vooral online gezet om mensen te informeren over de juiste procedures en omdat we het belangrijk vinden dat mensen weten dat ze eerst bij de website zelf of bij Google een aanvraag moeten indienen, en niet meteen de Privacycommissie moeten contacteren", aldus woordvoerster Eva Wiertz.

De Privacycommissie heeft na de uitspraak van het Europees Hof niet opvallend meer vragen gekregen over het onderwerp, voegt Wiertz nog toe. (Belga/MI)

Door een arrest van het Europees Hof van Justitie uit mei 2014 kan elke Europese burger een online zoekmachine verzoeken zijn of haar persoonsgegevens - indien die fout of niet langer relevant zijn - uit de lijst met zoekresultaten te verwijderen. De Privacycommissie legt op de website www.privacycommission.be uit welke procedures gevolgd moeten worden om zo'n verzoek in te dienen en aan welke voorwaarden voldaan moet worden. "Het recht om vergeten te worden betekent dat u kan vragen dat uw persoonsgegevens niet langer verwerkt worden, maar dat kan enkel om 'zwaarwegende en gerechtvaardigde redenen, die verband houden met uw bijzondere situatie'", klinkt het. "Het is dus niet zo dat u met één verzoekje aan Google ineens alles wat ooit online over u gepubliceerd is, of alles wat u zelf ooit online gezet hebt, kan doen verdwijnen." Indien een verzoek wordt geweigerd, kan de betrokkene de Privacycommissie contacteren en/of zich tot de rechtbank wenden, klinkt het nog. "We hebben deze informatie vooral online gezet om mensen te informeren over de juiste procedures en omdat we het belangrijk vinden dat mensen weten dat ze eerst bij de website zelf of bij Google een aanvraag moeten indienen, en niet meteen de Privacycommissie moeten contacteren", aldus woordvoerster Eva Wiertz.De Privacycommissie heeft na de uitspraak van het Europees Hof niet opvallend meer vragen gekregen over het onderwerp, voegt Wiertz nog toe. (Belga/MI)