De Tele2 case: waarom KPN beter zou zijn dan Telenet

Als de mededingingsautoriteit wat meezit (wat meestal het geval is), dan wordt Tele2/Versatel België straks geleid door jongens van boven de Moerdijk. Da’s al wat dichter bij huis.

Als de mededingingsautoriteit wat meezit (wat meestal het geval is), dan wordt Tele2/Versatel België straks geleid door jongens van boven de Moerdijk. Da’s al wat dichter bij huis.

Vroeger waren het Zweden. Maar er waren blijkbaar ook nog andere partijen geïnteresseerd. Telenet onder andere. De kabeloperator, zoals ie nog af en toe onheus wordt bestempeld, wilde met Tele2/Versatel vooral zijn positie in Wallonië versterken en zijn Solutions bedrijfsafdeling uitbreiden. Tegelijk hoopt Telenet ook nog stiekem op een overname van de Waalse kabelmaatschappijen. Maar die slangenkuil is geen hapklare brok voor de Mechelaars.

De prijs die voor Tele2/Versatel moest worden betaald, een kleine 100 miljoen euro, kon ook geen probleem zijn voor een bedrijf dat net honderden miljoenen euro leende om zijn aandeelhouders, vooral Liberty Global, te plezieren met een extra dividend.

Is Tele2/Versatel dan beter af met KPN? Dat valt nog af te wachten. Overnames en fusies in telecommiddens lopen erg vaak faliekant af. Tele2/Versatel komt als aparte entiteit onder KPN Mobile International, naast Base en het Duitse E-Plus.

Vraag is of KPN veel belangstelling heeft voor de vaste netwerkdiensten van Tele2/Versatel. Het is vooral geïnteressseerd in de verkoopskanalen. In dat plaatje past ook de recente overname van het honderdtal winkels van Allo Telecom. Tele2/Versatel is bovendien sinds een jaar ook een mobiele virtuele netwerkoperator (mvno) op basis van het Base-netwerk. Toch kon het totnogtoe slechts een duizendtal abonnees overtuigen. Pittig detail is trouwens dat het mvno-platform (afkomstig van Artilium) volledig geserviced wordt door Telindus Belgacom ICT. Het is de vraag hoe lang Belgacom ceo Didier Bellens dit gedoogbeleid zal in stand houden. Maar dit terzijde.

De overname van Tele2/Versatel lijkt dus vooral een goede zaak te worden voor Base dat relatief zwak staat in Wallonië. De mobiele operator blijft trouwens op de residentiële markt focussen. Hij kan meteen ook de 200.000 vaste telefonieklanten en de 131.000 breedbandklanten van Tele2 aanspreken. Het is echter de vraag of de 9.000 bedrijfsklanten van Tele2 voor KPN echt zo belangrijk zijn. Het is pas vijf jaar geleden dat KPN zijn Belgische activiteiten verkocht aan Scarlet Telecom. In dat bestand zaten toen vooral veel grote ondernemingen.

Als u het mij vraagt, dan start Base op vrij korte termijn met een groot offensief. Nu Belgacom worstelt met de integratie van Proximus kan dat misschien wel het juiste moment zijn. Telenet dat met Mobistar samenwerkt, zal dan sneller op de bal moeten spelen wil het de kaas niet van z’n boterham laten eten. Met Nederlanders weet je nooit.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content