Op termijn krijgen laptops net zoals smartphones een standaard waardoor een oplader op bijna elk laptopmerk past.

Het idee is nog niet meteen voor de praktijk, maar de IEC, De International Electrotechnical Commission, heeft deze week de technische specificaties vrijgegeven voor een enkelvoudige externe oplader onder de naam IEC Technical Specification 62700: DC Power supply for notebook computer.

Het doel van zo'n universele lader is het terugdringen van de hoeveelheid elektronisch afval. Vaak belanden laders in de vuilnisbak zodra de laptop zelf stuk is. Volgens het IEC kan de maatregel jaarlijks een half miljoen ton elektronisch afval besparken.

De gegevens die nu worden uitgelijnd gaan over de connectoren, de veiligheid, interoperabiliteit, de prestaties en de ecologische maatregelen.

Vooraleer de universele lader er komt moet er nog wel een weg worden afgelegd. Op dit moment gaat het om de technische specificaties. Die zijn weliswaar afgesproken met een grote groep experts en bedrijven uit de sector. Maar het is aan de laptopbouwers om de standaard al dan niet toe te passen. Zo kwam de universele smartphonelader er pas echt door nadat Europa druk op de sector zette.

Op termijn krijgen laptops net zoals smartphones een standaard waardoor een oplader op bijna elk laptopmerk past. Het idee is nog niet meteen voor de praktijk, maar de IEC, De International Electrotechnical Commission, heeft deze week de technische specificaties vrijgegeven voor een enkelvoudige externe oplader onder de naam IEC Technical Specification 62700: DC Power supply for notebook computer. Het doel van zo'n universele lader is het terugdringen van de hoeveelheid elektronisch afval. Vaak belanden laders in de vuilnisbak zodra de laptop zelf stuk is. Volgens het IEC kan de maatregel jaarlijks een half miljoen ton elektronisch afval besparken. De gegevens die nu worden uitgelijnd gaan over de connectoren, de veiligheid, interoperabiliteit, de prestaties en de ecologische maatregelen. Vooraleer de universele lader er komt moet er nog wel een weg worden afgelegd. Op dit moment gaat het om de technische specificaties. Die zijn weliswaar afgesproken met een grote groep experts en bedrijven uit de sector. Maar het is aan de laptopbouwers om de standaard al dan niet toe te passen. Zo kwam de universele smartphonelader er pas echt door nadat Europa druk op de sector zette.